Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Premiär för bruksvandring

Print Friendly, PDF & Email

I dag var det premiär för natur- och kulturvandring med sconesbuffé i Långvindsbruk. Jörgen Bengtson var ciceron för en bruksvandring på två timmar längs ”bruksgatan”, med små avstickare längs vägen. Efter vandringen serverade arrangören, Kungsgården Långvind, scones- och sandwichbuffé.

Olof Andersson, Söderhamn, vandrade med och gillade vad han såg och åt.

– Jag ger absolut högsta betyg till vandringen, en tia på en tiogradig skala, helt suveränt. Föreläsaren var den stora behållningen, säger den pensionerade distriktsveterinären med intresse för historia till Långvind.com.

Var två timmar för lång tid för en vandring?

– Nej, jag var fascinerad hela tiden.

Även sconesbuffén, som Agneta Bengtson hade dukat upp på Kungsgården, föll honom på läpparna.

– Samma tio poäng för buffén. Sconesen var otroligt bra, säger Olof Andersson.

Kungsgården Långvind genomför ytterligare fyra vandringar i sommar i den charmiga gamla bruksorten på Hälsingekusten, två kvällsvandringar och två eftermiddagsvandringar:
• 11 juli klockan 18
• 25 juli klockan 18
• 5 augusti klockan 14
• 26 augusti klockan 14

I fokus står naturligtvis Långvinds bruk, grundat 1687 och ännu i bruk. Sedan 1958 är Långvinds bruk enbart skogsbruk. Men under två århundraden var Långvind järnbruk och en gång i tiden en viktig kugge i stormaktstidens svenska rustningsindustri. I dag är Långvind för många mer känt som fritidshusområdet. Därför hade Jörgen Bengtson valt temat ”Från stormaktstid till fritid” för bruksvandringen.

Fyra lördagar i september kan Olof Andersson och andra te- och sconesälskare njuta av äkta Afternoon Tea på Kungsgården Långvind. Då blir det buffé med scones, kakor med mera och möjlighet att beställa läckra sandwichar, fruktkakor och även en torr cider gjord på bara äpplen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv