STF:s Hållbarhetslöfte

STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har en stark ekologisk profil och ett genomtänkt hållbarhetsarbete. Ett led i detta är att Kungsgården Långvind i januari 2017 blev första vandrarhem i Hälsingland, som avgav Svenska Turistföreningens (STF:s) Hållbarhetslöfte. Sedan 2012 är Kungsgården Långvind en miljöcertifierad logi- och konferensanläggning enligt Green Key Sverige, den första i Hälsingland.

Hållbarhetslöftet gäller ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det är uppdelat på tio löften, som vi anger nedan och ger exempel på vad de innebär i praktiken på Kungsgården Långvind:

”Vi är engagerade i samhället” – engagemang i Långvinds byalag och Bygderådet i Hudiksvalls kommun, vilka Kungsgården Långvinds Jörgen Bengtson har startat, Långvinds kapellförening och besöksnäringsorganisationen Destination Glada Hudik, stöd till lokalt föreningsliv och kooperativt utvecklingsbistånd.

”Vi hjälper dig att bli en hållbar gäst” – gästerna kan ladda elbil, använda tyghanddukar istället för engångshanddukar på toaletten, har miljömärkt toalettpapper och hushållspapper och har inget engångsmaterial vid servering och utflykter,

”Vi källsorterar vårt avfall” – gästerna kan källsortera avfall i plast, ofärgat glas, färgat glas, metall, papper, kartong, batterier och elektronik.

”Vi tar ansvar för energiförbrukningen” – 100 procent grön el, dels från egen solcells- och vindkraftsel, dels från kompletterande helt förnybar el, uppvärmningen sker med bergvärmepumpar, Kungsgården har frånluftsvärmeåtervinning, alla rum har treglasisolerfönster och praktiskt taget all belysning är led-lampor.

”Vi värnar om vattnet som resurs” – egen vattentäkt, ekologiskt avloppsreningsverk för Österhuset (första i norra Sverige) samt snålspolande duschar, kranar och toaletter.

”Vi bidrar till en levande bygd och ett hållbart jordbruk” – frukost med drygt 25 närproducerade, ekologiska och/eller rättvisemärkta produkter och närproducerade produkter i restaurangen Kafé Kungsgården Långvind, inklusive lokalt öl och brännvin.

”Vi använder miljöanpassade produkter” – inga engångsartiklar vare sig på toalett (tyghanddukar) eller i utflyktskorgar samt miljömärkta städ-, rengörings-, tvätt- och diskmedel.

”Vi är en ansvarsfull arbetsgivare” – timanställda har avtalsenliga löner och inkluderande arbetsmiljö.

”Vi tar ett helhetsperspektiv på vår verksamhet” – företaget har miljöledning med miljöpolicy, miljömål och handlingsplan samt är miljöcertifierad logi- och konferensanläggning enligt Green Key.

”Vi följer STFs övergripande hållbarhetspolicy” – kvittensen på det är att Kungsgården Långvind i november 2018 fick bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende, som STF utsåg bland sina cirka 250 boendeanläggningar.

Sidan uppdaterad 27 november 2020