STF:s Hållbarhetslöfte

STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har en stark ekologisk profil och ett genomtänkt hållbarhetsarbete. Ett led i detta är att Kungsgården Långvind i januari 2017 blev första boende i Hälsingland, som avgav Svenska Turistföreningens (STF:s) Hållbarhetslöfte. Tidigare var Kungsgården Långvind en av Green Key miljöcertifierad logi- och konferensanläggning, den första i Hälsingland.

Hållbarhetslöftet gäller ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det är uppdelat på åtta löften, som vi anger nedan och ger exempel på vad de innebär i praktiken på Kungsgården Långvind. Utgångspunkten är att ”vi hjälper dig att bli en hållbar gäst” – gästerna kan till exempel ladda elbil, använda tyghanddukar istället för engångshanddukar på toaletten, har miljömärkt toalettpapper och hushållspapper, har inget engångsmaterial vid servering och utflykter, har el från integrerat solcellstak och biologisk avloppsanläggning i Österhuset.

”Vi källsorterar vårt avfall” – Vi har källsortering av avfall i plast, ofärgat glas, färgat glas, metall, papper, kartong, batterier, belysning, elektronik och mediciner.

”Vi tar ansvar för energiförbrukningen” – Vi använder energi effektivt och har 100 procent grön el, dels från egen solcellsanläggning, dels från kompletterande helt förnybar el, uppvärmningen sker med bergvärmepumpar. Kungsgården har frånluftvärmeåtervinning, alla rum har treglasisolerfönster och praktiskt taget all belysning är led-lampor.

”Vi värnar om vattnet som resurs” – Vi har egen vattentäkt, ekologiskt avloppsreningsverk för Österhuset (första i norra Sverige) samt snålspolande duschar, kranar och toaletter. Vi hushållar med vårt vatten. 

”Vi är engagerade i samhället” – Vi är engagerade i vårt lokalsamhälle utifrån våra och STF:s hjärtefrågor. Jörgen Bengtson har startat Långvinds byalag, Bygderådet i Hudiksvalls kommun och besöksnöringsorganisationen Destination Glada Hudik. Agneta Bengtson är engagerad i Omställning Hudiksvall. Båda sitta i styrelsen för Långvinds kapellförening och Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland.

”Vi bidrar till en levande bygd och ett hållbart jordbruk” – Vi har cirka 40 närproducerade, ekologiska och/eller rättvisemärkta produkter på vår frukostbuffé och har också flera sådana produkter i vår restaurang Kungsgården Långvind Mat & dryck.

”Vi använder miljöanpassade produkter” – Vi använder inga engångsartiklar vare sig på toalett (tyghanddukar), i restaurang eller utflyktskorgar samt har enbart miljömärkta städ- och rengöringsmedel.

”Vi främjar välmående och god folkhälsa” – Vi hjälper gäster till natur- och kulturupplevelser, som uppmuntrar till rörelse och tanke för ökad livskvalitet.

”Vi är en ansvarsfull arbetsgivare” – Timanställda har avtalsenliga löner och inkluderande arbetsmiljö.

”Vi följer STFs hållbarhetspolicy” – Kvittensen på det är att Kungsgården Långvind i november 2018 fick bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende, som STF utsåg bland sina cirka 250 boendeanläggningar.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 16 april 2024