Följ med på guidad vandring till Sivik, Enånger, och en intressant resa i spåren av mord. Här leder ett mord från 1844 till en avrättningsplats. Det hade socknar och städer förr i tiden. Sivik är en av Enångers två avrättningsplatser: denna ligger på gränsen till grannsocknen i norr, Njutånger, den andra ligger på sockengränsen till Norrala i söder.
Kungsgården Långvind erbjuder forntidsvandring i Sivik för grupper på minst sex personer som bokar en vandring och för enskilda som kommer till våra annonserade forntidsvandringar. Bilden visar Ola Nilsson från en forntidsvandring vid avrättningsplatsen i Sivik.
Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson.
Sivik är en av många avrättningsplatser i Sverige. Den kallas omväxlande för Sivik, Sonkmo och Jansesplatsen och ligger på gränsen mellan Enånger socken och Njutånger socken. På platsen finns ett järnkors med texten ”Avrättningsplatsen anno 1845 Enånger”.
Här skedde en avrättning med halshuggning den 29 november 1845, då bonden Jon Larsson, Enånger, blev avrättad för mordet på sin svärfar året före.
Platsen ligger nära den gamla riksvägen mellan Enånger och Njutånger. Nära avfarten mot Sivik finns en parkeringsficka med en informationsskylt om avrättningsplatsen. Platsen ligger på motsatt sida av vägen, cirka 100 meter in i skogen längs en stig. Platsen är utmarkerad med ett gammalt järnkors.
Fram till 1876 var avrättningar offentliga i Sverige. De utfördes ofta på en höjd vid en korsväg eller stor genomfartsled, eftersom det skulle vara lätt för människor att ta sig dit och se avrättningen. En dödsdömd skulle avrättas i sin hembygd. Efter 1734 skedde avrättningarna främst genom halshuggning med bila. Efter halshuggningen blev kroppen begravd på avrättningsplatsen om det var en man eller bränd om det var en kvinna.
Guidningen börjar vid parkeringsfickan nära avrättningsplatsen i Sivik – se ovan.
Vi vandrar runt begravningsplatsen i lättgången terräng.
Vid begravningsplatsen får vi en kvalificerad guidning av våra arkeologer.
Mot slutet av guidningen dukar vi upp medhavd matsäck.
Vandringen tar drygt 1,5 timmar – inklusive fikapaus – och kräver kläder efter väder.
Pris per person för guidning: 100 kronor.
Betalning: swish 123-538 42 43 (Infopress AB) eller kontanter.
Förhandsbokning senast klockan 18 dagen före till våra annonserade vandringar.
För övriga gäller förhandsbokning: Kontakta Kungsgården Långvind!
Text och foto:
Jörgen Bengtson
Sidan uppdaterad 25 februari 2024