Kungsgården och Långvindsån på kartan

Lantmäteriet har beslutat att sätta ut fyra nya ortnamn i Långvind på alla nya kartor: Långvindsån, Kungsgården, Kvarnen och Mellanhammaren.

Beslutet kommer efter en skrivelse från Jörgen Bengtson på Kungsgården i Långvindsbruk. Den har Lantmäteriets ortnamnssektion nu behandlat i en utredning.

Bengtson begäran om att Långvindsån ska återfå sitt historiska namn, Långvinds strömmar, blir det däremot avslag på. Samma sak gäller förslaget att särskilja samhället från bruket genom att benämna bruksorten ”Långvindsbruk” och bruket/företaget ”Långvinds bruk”.

”Lantmäteriet har efter denna utredning beslutat att införa Kungsgården, Mellanhammaren och Kvarnen som bebyggelsenamn i vår grundläggande kartdatabas, dessa namn kommer även att föras in i vårt ortnamnsregister. Namnet Långvinds strömmar är att betrakta som ett antikvariskt namn och kommer därför inte att redovisas, däremot kommer vi att redovisa namnet Långvindsån för det aktuella vattendraget”, meddelar Lantmäteriet.

Långvinds strömLångvindsån har i dag inget namn enligt kartorna. Nu får vattendraget namnet Långvindsån från Norasjön till havet. Lennart Dehlin, som gjort utredningen på Lantmäteriet, anser att ”Långvinds strömmar” är antikvariskt trots att det ordet ”strömmar” finns i andra namn på vattendrag i Sverige, till exempel ”Sölvbacka strömmar” i Jämtland. Han hänvisar till fältuppteckningar från 1972 och Nils Arvid Bringéus sockenbeskrivningar från 1790–91.

Jörgen Bengtson