Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bröllop i Långvinds gamla smedja

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsbruks gamla smedja går en ny framtid till mötes – som borgerligt vigselrum!

Smedjan ligger vackert belägen nedanför Kvarndammen, omgiven av vatten på alla sidor. Byggnaden är delvis förfallen, men är fullt möjligt att ställa i ordning för sommarbruk. Det är något som Ulf Tjernström och Gerda Nilsson tagit fasta på. Den 29 augusti 2009 gifter de sig i smedjan.

Hur kom ni på att välja smedjan som bröllopslokal?

– Det är fascinerande med en gammal industrilokal. Det är också ett alternativ för borgerlig vigsel i Långvind, säger Ulf Tjernström, när Langvind.com möter honom efter en hektisk helg smedjan.

– Vi vill att det ska vara ett ställe man känner för. Jag hade spanat in huset utifrån, säger Gerda Nilsson.

De är båda civilingenjörer, som fick användning för sin ingenjörskunskap, när de inspekterade smedjan som inte varit i bruk på över hundra år. Den är i gott skick, även om fönstren är borta och jordgolvet är belamrat med bråten. Den gångna helgen har de röjt upp i smedjan och kört två lass till tippen.

En del arbete återstår.

– Vi kommer att bygga ett litet golv för brudparet, musiker och vigselförrättare, berättar Ulf Tjernström.

Han är uppvuxen i Söderhamn och är trettonde generationen i nedstigande led från smedssläkten Werne, som kom till Långvinds bruk 1687. Gerda Nilsson är från Eslöv. De bor vid Mariatorget i Stockholm men drar alltså till Hälsingland för att gifta sig. Bröllopsfesten blir i Bränneriet.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv