Långvinds kapell
kulturellt centrum

Långvinds kapell är mer än någonsin Långvinds kulturella centrum, inte minst när Holmen Skog har för avsikt att stycka av och sälja den centrala bruksmiljön.

Långvinds kapell satsar på samma verksamhet som tidigare år, tyvärr utan samling på lyskvällen, sista lördagen i augusti.

Coronapandemin lade ingen förlamande hand över verksamheten 2020–2021: kapellföreningen genomförde Musik i sommarkväll som planerat.

När det i dag var dags för kapellstämma, gick det inte att skylla på pandemin men väl på det varma vädret att bara drygt tio personer kom till gudstjänsten på ”annandag midsommar”, Johannes Döparens dag. Efter gudstjänsten följde sedvanlig kapellstämma och samkväm med kaffe-te och fikabröd.

Det blir samling i det lilla brukskapellet alla lördagar i juli och augusti, utom lyskvällslördagen den 27 augusti. Som vanligt väntar ett fint musikprogram, Musik i sommarkväll, med en kort andakt efter.

– Allt blir klockan 18 och med samkväm efter, säger ordförande Pärlennart Larsson.

Musik i sommarkvälls exakta program finns på Långvinds evenemangskalender.

Dop och bröllop, som brukar vara populära i Långvinds kapell, har fått stå tillbaka under coronapandemin. Nu hoppas föreningen på en återgång.

Långvinds kapellförening är en liten ideell förening, som äger och förvaltar ett stort kapell. Föreningen får knappt något ekonomiskt stöd av Enånger-Njutångers församling, trots att kapellet är en del av församlingen, men 2021 blev det en extra tilldelning.

Kapellstämman omvalde följande personer till styrelsen: Pärlennart Larsson, Hudiksvall; Jörgen Bengtson, Långvind; Ingrid Svensson, Iggesund/Långvind; Agneta Bengtson, Långvind; Hans Tjernström, Långvind; Andreas Holmberg, Iggesund. Till de stämmovalda ledamöterna kommer en ledamot från Enånger-Njutångers församling, som inte är utsedd än. Ersättare i styrelsen är liksom förra året Arne Tjernström, Långvind.

Revisorerna fick förnyat förtroende: Christer Häggmark, Enånger; och Ola Borin, Enånger.

När styrelsen har konstituerat sig, kommer kapellstyrelsen att presenteras här.

Stämman beslutade att fortsätta med medlemsavgiften på 100 kronor.

Text och foto:
Jörgen Bengtson