Långvindsbutik
öppen för säsongen

Sol och sommar kom i år som på beställning till Sommarbutikens midsommarhelg. För Mikael Pettersson är det sjuttonde året, som han driver livsmedelsaffären i Långvinds fritidsområde. Den är Hälsingekustens enda sommarsäsongsöppna livsmedelsaffär med fullt sortiment.

Sommarbutiken har en aktiv Facebooksida med 463 följare och finns numera även på Snapchat.

Mer eller mindre varje år har Mikael Pettersson presenterat nyheter: butiksbageri, glass, varmkorv, trådlöst internet, lösglass, servering, böcker …

En nyhet är flera lokala livsmedel: två sorters lax från Kanonholmen, Hälsingegrillost, mozzarella från Delsbo och surdegsbröd från Ockelbo.

Serveringen har i år också fått utökning.

– Sortimentet kommer i stort sett vara som tidigare men med en utökad meny från ”köket”, berättar Mikael Pettersson på butikens Facebooksida.

En nyhet från förra året, som snabbt tog slut och nu är tillbaka, är ”filtrerat hantverksöl” märkt Långvind. Ölet kommer från Sollentuna bryggeri i Rotebro.

Butiken har i år kortat säsongen och har öppet fram till 8 augusti måndag–söndag klockan 10–20. Butiken öppnar och stänger en timme tidigare än föregående år. Två måndagar är butiken stängd, 20 och 27 juni. Butiken håller helgöppet augusti månad ut, med sista öppna dag 28 augusti. Butiken öppnade 18 juni.

Affären har butiksbakat bröd och lösviktsglass. Sedan flera år finns också en enkel servering, med bland annat Långvindsburgare, olika korvar och dryck.

Tidigare fanns under sommaren butiker eller kiosker i många fritidshusområden eller fritidshusdominerade områden på Hälsingekusten. I dag är, vad vi vet, livsmedelsbutiken i Långvind den enda fullsortimentssommarbutiken som är kvar.

Långvinds fritidsområde är stort nog att bära upp en sommarbutik, har en samfällighetsförening som är stark nog att gå i land med uppgiften och en arrendator som är driven nog att år efter år hålla igång en butik under två månader. För samfällighetsföreningen är butiken strategisk, en naturlig samlingspunkt i Gävleborgs största fritidshusområde.

Text och arkivfoto:
Jörgen Bengtson