Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Vandrar Ystad–Abisko
– via Långvindsbruk

Print Friendly, PDF & Email

Ulrikke Voss är danska, som tillsammans med sin amerikanske man, Christopher Grant, har tagit sig an Sverige. De vandrar från Ystad till Abisko, tältar längs vägen – och lägger vandringen via Långvindsbruk.

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind har inga gäster i dessa coronatider. Därför blev Agneta Bengtson förvånad, när hon på morgonen mötte två vandrare, som knackade på dörren.

Ulrikke Voss och Christopher Grant kom inte för att checka in. De kom söderifrån och slog i går läger vid Sivikstjärnen. På morgonen kom de till Kungsgården Långvind – med ett ovanligt ärende.

De hade upptäckt att STF-boendet fanns på kartan och hade beställt plats på X-trafik linje 857, som trafikerar Långvind. Det är så kallad närtrafik, som taxi sköter, som man beställer minst två timmar före avfärd.

Ulrikke Voss är forskare i Lund, med en doktorsgrad i bagaget, Christopher Grant är konstnär. Tillsammans vandrar de genom hela Sverige, 3 500 kilometer. Vandringen började 2 februari 2020 i Ystad.

– Vi räknar med att vara framme i Abisko i slutet av juni, säger Ulrikke Voss.

– Vi kan nog behöva några veckor till, fyller Christopher Grant på, som bär tyngre packning.

Ulrikke har tagit ledigt från jobbet. Hon hade så många lediga dagar innestående att det räckte till en drömvandring. Längs vägen besöker hon varje universitet eller högskola de passerar. Hon gör intervju med forskare hon kontaktat i förväg och publicerar sedan filmerna på Youtube. Där finns i dag elva videor. Nästa vetenskapliga anhalt blir Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Vandringen går bra. Skönt att våren har kommit och att vi nu går mot sommar, säger hon, innan de bordar X-trafik-taxin för transport till Hudiksvall.

Då och då unnar de sig en hotellnatt, för att tvätta, duscha och ladda batterier. Då händer de också att de hoppar över en vandringssträcka och åker kollektivt. De gjorde samma, när de kom till södra Stockholmsområdet. Då blev det pendeltåg.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv