Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kolhuset utmärkt
lokal på Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

I Långvindsbruk, Enånger, finns en utmärkt festlokal med havsutsikt från tunet. Kolhuset, som lokalen heter, är ett av brukets många renoverade byggnader. Den minner om tiden, då Långvind var ett av Stormaktssveriges många järnbruk.

Sommartid är Kolhuset öppet för uthyrning till fester, konserter och årsmöten.

För två veckor sedan hade Långvinds samfällighetsförening – Gävleborgs största – årsstämma i Kolhuset, med cirka 110 deltagare.

I dag firade paret Carl Erik och Eva Tottie – Carl Erik är nestor i ägarfamiljen till Långvinds bruk – sitt järnbröllop med sextiotalet gäster, stor buffé och musikunderhållning. Ulrika Beijer med trio underhöll till mat serverad av krögare i Hudiksvall.

På torsdag blir det ”Sommarens sista konsert”, med Tomas Andersson Wij, som har rötter i Delsbo, och Engmans kapell från Hudiksvall. Konserten har rekordmånga, förhandssålda biljetter.

Till och med sommaren 2016 var Kolhuset en del av Café Bränneriet, en sommarrestaurang med både lekamlig och musikalisk spis. Tyvärr har det inte funnits någon restauratör under de två senaste åren, då Bränneriet med Kolhuset bara varit öppet för abonnemang. Enda möjlighet till mat i Långvindsbruk i dag är catering i Kolhuset eller måltider på Kungsgården Långvind för den som boka lokal eller mat i förväg.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv