Boka boende på Kungsgården Långvind!

Afternoon tea
populärt på Kungsgården

Print Friendly, PDF & Email

– Vi har många fler den här hösten än tidigare, som vill komma på Afternoon tea på Kungsgården Långvind, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Hon ser till att gäster som bokat klassiskt brittiskt eftermiddagste med alla tillbehör, går mätta och nöjda från bordet. Hon noterar betydligt fler gäster nu än tidigare och flera som kommer tillbaka.

– I går hade vi två sällskap här, det ena var här för fjärde gången. Förra helgen hade vi Afternoon tea och om några veckor är det dags igen, säger hon.

Kungsgården Långvind är ett litet hotell och vandrarhem i Långvindsbruk på Hälsingekusten. Paret Bengtson driver anläggningen sedan 2010, som de startade som rum och frukost (bed and breakfast). De tycker – som de te-, sandwich- och sconesälskare de är – att ett klassiskt afternoon tea vore på sin plats i Långvind.

– Vi samlade på oss kunskap genom att äta oss igenom alla afternoon tea-ställen vi kunde hitta i Stockholm. Några var bra, andra dåliga. Vi bestämde oss för att göra det riktigt bra och på egen hand, säger Agneta Bengtson.

De började med afternoon tea fyra lördagar i augusti–september 2011. Succén var omedelbart. De många gästerna blev svåra att hinna med, så efter fyra år bestämde de sig för att gå över till ”afternoon tea on demand”. Om det får en beställning och det är minst sex gäster, dukar de upp en riklig tebuffé, som har vuxit sedan sommarlördagarna 2011–2014.

– Vi fick frågor om vi inte kunde servera afternoon tea som julbord eller sportlovsaktivitet. Resultatet blev att vi började servera vår tebuffé helger året om. Det passar naturligtvis väldigt bra under höst- och vårdagar men också som alternativ till julbord, annorlunda vinteraktivitet och särskild sommarupplevelse, säger Agneta Bengtson.

Vad är det då hon dukar upp?

– Vi serverar klassiska ”tesmörgåsar” med räkor och ägg, kallrökt lax och färskost, paté eller leverpastej och saltgurka. Sedan har vi så mycket varma scones som gästerna vill ha, som vi serverar med lagrad brittisk cheddarost, lemoncurd och tio bär- och fruktmarmelader. Naturligtvis har vi te, två sorter som vi serverar hela tiden och ytterligare åtta som man kan beställa. Till dessa har vi skotska smörkakor – shortbread – pepparkakor, mandelskorpor, hembakade muffins, chokladbitar och äkta brittisk cider. Eftersom vi har serveringstillstånd sedan drygt ett år, kan vi servera både alkoholhaltig cider och champagne, berättar Agneta Bengtson.

Kulna höstdagar, kalla vinterdagar eller kyliga vårhelger, blir det sprakande brasa i Salen, som är Kungsgården Långvinds restaurangdel. Det går också bra att sitta i Biblioteket bland engelska uppslagsverk och tidskrifter.

Det går att få Afternoon tea på tre nivåer. Även om man väljer ”standard”, den lägsta nivån, får man en temåltid som mättar rejält och varar två timmer eller mer.

Afternoon tea består inte bara av lekamlig spis, utan också av andlig i form av tehistoria. Kungsgården Långvind tror att de på sin webbplats har Sveriges största samling med tefakta, med allt från tehistoria och mer specifikt eftermiddagstehistoria till tefakta och tecitat.

– Min man är gammal journalist och har lagt ner mycket arbete med att ta fram ett dussin artiklar om te, samlade under rubriken Afternoon tea, säger hon.

Agneta Bengtson tycker att konceptet fungerar mycket bra. Att döma av gästernas omdöme, har hon rätt. På Kungsgården Långvinds sida för restaurangverksamheten på Tripadvisor, Kafé Kungsgården Långvind, är berömmen många.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv