Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Skogsbrand i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

På fredagseftermiddagen startade en skogsbrand vid Norajön, Enånger, som nu är släckt. Branden på Långvinds marker hade kunnat sluta illa, men räddningstjänst, brandflyg och frivilliga var snabbt på plats.

Larmet kom strax efter klockan 15.

Skogsbrand NorasjonTvå timmar senare uppgav Norrhälsinge räddningstjänst att man lyckats begränsa branden. Brandområdet var omkring 100 gånger 30 meter och låg i ett skogsparti mellan stranden och en skogsbilväg.

Det fanns risk för att branden skulle sprida sig, eftersom det hade varit ganska blåsigt och vinden låg på in mot skogen. Insatsledaren Lars Brolin säger att det kunde ha blivit en värre skogsbrand om man inte snabbt hade kunnat begränsa branden.

Frivilliga gick brandvakt under kväll, natt och morgon.

Bakom branden ligger ett blixtnedslag, som lämnade ett kluvet och svett träd efter sig. Risken för skogsbrand är stor, när det är torrt. Därför gäller det att vara försiktig med eld.

– En uppmaning till alla er som är ute i skog och mark, tänk på att det är väldigt torrt i backen. Elda inget i onödan, säger Mats Persson, förvaltare för Långvinds bruk, i ett facebookinlägg.

Jörgen Bengtson
Foto: Mats Persson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv