Pilgrimer på vandring

I slutet av augusti kan vi vänta oss en grupp pilgrimer, som vandrar i medeltida spår från Korsholmen via Enånger till Njutånger. Målet är i förlängningen Nidaros (Trondheim) och Sankt Olofs grav. Vandringen börjar 25 augusti och slutar 28 augusti.

Stråsjöleden tar sin början i Enångers sydöstra hörn, längst ut på Korsholmen (Fäbodön). Här steg pilgrimsvandrare i land, som hade kommit med fartyg till Drakön; här fanns under medeltiden den största hamnen i dagens Hudiksvalls kommun.

Stråsjöleden var under flera hundra år en av många pilgrimsleder till Nidaros. Reformationen i mitten av 1500-talet satte stopp för pilgrimsvandringarna till det norska helgonet Olof den Heliges grav, även känd som Sankt Olof och Olof Haraldsson.

Pilgrimsvandring StrasjoledenStråsjöleden ingår i Sankt Olofsvägarna, som sedan 2010 är en officiell europeisk kulturväg. Sankt Olofsvägarna, även kända under sitt norska namn Sankt Olavveiene eller Sankt Olavsvägarna, går genom Danmark, Norge och Sverige till Nidaros.

Långvind.com berättar på sidan Pilgrimsledernas historia om de många vägarna till Nidaros. Dagens Trondheim var under medeltiden en av kristenhetens fyra stora pilgrimsmål; de tre andra var Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela. Bilden visar vandringsledsmarkeringarna.

STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind erbjuder pilgrimsvandringspaket med fyra dagars vandring för grupper på fem till tolv deltagare. Pilgrimsvandraren bor på Kungsgården Långvind – en hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid – där de äter frukost och middag samt har samling för reflektion efter dagens vandring.

I paketet ingår, förutom ovan, lunch, eftermiddagsfika, erfaren pilgrimsvandringsledare, pilgrimspass, guidning i Långvind, besök i tre kapell och kyrkor längs vägen och transport till och från respektive dagsetapp.

Pilgrimsvandring hollandare foto– Vi samarbetar med Pilgrimstid Sverige och är mycket glada att ha deras erfarna pilgrimsvandringsledare Mats Jäderberg som leder gruppen på de tre dagsetapperna Korsholmen–Långvindsbruk, Långvindsbruk–Enånger och Enånger–Njutånger, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind har tidigare genomfört pilgrimsvandringar med Mats Jäderberg.

Under förra året vandrade ett nederländsk reportageteam första delen av Stråsjöleden (bilden).

text och foto:
Jörgen Bengtson