Boka boende på Kungsgården Långvind!

Fågelhällan på gång

Print Friendly, PDF & Email

Slalombacken Fågelhällan i Vedmora, Enånger, verkar att vara på gång att öppna för säsongen.

Fågelhällan är Hälsingekustens enda slalombacke vid sidan av den utanför Hudiksvall, Hedebacken. Eftersom Fågelhällan inte har snökanon, är det beroende av rejält mycket natursnö.

– När/om vi kan öppna så kommer vi naturligtvis att göra reklam för det så alla vet att vi öppnar. Vi hoppas på snö, än har vi inte gett upp, skriver Roger Pettersson på Fågelhällas Facebooksida den 9 januari.

Han påpekar i ett annat inlägg att man inte behöver åka utför, för att njuta av Fågelhällan, eller Klappen som den också kallas:

– Folk är välkommen året runt och njuta av utsikten och vår alltan och grillplatser. Vi har en av Gävleborgs läns största rullstensåsar. Den är riktigt mäktig och värd ett besök.

Fagelhallan vindskyddI november 2015 fick backen underhåll och liften smörjning. Fågelhällan fick också ett nytt vindskydd med grillplats (bilden).

Slalombacken är 375 meter lång och har en fallhöjd på 75 meter. Den har två nedfarter och en lift. Anläggningen har toppstuga med servering, värmestuga och preparerade längdskidspår.

Det behövs alltså ett rejält snötäcke för att backen ska gå att ta i bruk, eftersom det inte finns någon snökanon men väl pistmaskin. Vissa säsonger har den därför inte kunnat öppna.

Backen har lift med garanterad retrokänsla. Den är sannolikt Sveriges enda kvarvarande lift med träbyglar.

Anläggningen drivs sedan 1991 av Enångers idrottsklubb.

Jörgen Bengtson
Foto: Fågelhällans Facebooksida

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv