Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Stjärnklassning av vandrarhem

Print Friendly, PDF & Email

Sveriges STF-anslutna vandrarhem ska få stjärnor på samma sätt som hotellen. Enångers två STF-vandrarhem i Långvind och Larsbo fick förra veckan besök av Svensk klassificering AB (Sveklass), som står för inventering och klassificering.
Jorgen framfor trappan

– Det var ett mycket bra möte, där vi under flera timmar gick igenom vad vi har och inte har, säger Jörgen Bengtson (bilden) på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Det är ännu inte klart hur man i detalj kommer att klassa vandrarhemmen, inte heller exakt vad som kommer att ge poäng.

Men grunden är klar. Klassificeringen består dels av obligatoriska kriterier, som måste vara uppfyllda för att man ska bli ett stjärnklassat vandrarhem, dels av en mängd kriterier som ger olika poäng. STF:s centrala franchiseråd kommer senare, sannolikt under nästa år, att fastställa kriterierna i detalj och vad som krävs för att bli en-, två-, tre-, fyr- eller femstjärnigt vandrarhem.

Till obligatoriska kriterier hör det som utgör grunden för ett vandrarhem: tillräckligt stora rum, minimikrav på dusch och toalett, sällskapsutrymme, gästkök, matplats och flexibilitet i vad som ingår i övernattningen.

Till detta kommer obligatoriska myndighets-, säkerhets- och kvalitetskrav som brandskydd, vattenkvalitet, ventilationsbesiktning, städning, rengöring, förstahjälpenlåda och uppdaterad STF-webbplats.

– Det var en nyttig genomgång. Vi har redan gjort förändringar på flera punkter, för att få högre poäng, som fylligare skriftlig gästinformation, sänglampor till alla sängar, bagagestativ i alla rum och säker bagageförvarning, säger han.

– Annat har vi fått hemläxa på, som att isolera gästrumsdörrarna bättre och utrusta toaletterna med sanitetspåsar, förse alla sängar med madrasskydd och extra filt, utrusta alla apparater i gästköket med tidur och berätta vilka ekologiska, lokalproducerade och rättvisemärkta varor vi har till frukost, berättar han.

Kungsgården Långvind har också synpunkter på vad det tycker bör vara poänggivande och inte, liksom hur mycket poäng olika kriterier bör ger.

– Vi kommer att bevaka att även små vandrarhem ska kunna bli femstjärniga. Det ska inte vara förbehållet bara stora anläggningar, säger Jörgen Bengtson.

Det är inte klart när klassificeringssystemet kommet att träda i kraft, men sannolikt blir det inte förrän 2017. Sedan tidigare ansvarar Sveklass, som är ett dotterbolag till besöksnäringsbranschorganisationen Visita, för stjärnklassificering av hotell och campingplatser.

text och foto:
Agneta Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv