Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Nya hyresbostäder i Enånger?

Print Friendly, PDF & Email

Kommer Enånger att få nya hyresbostäder, som ersätter dem som brann tidigare i år?

Nu trycker Enångers bygderåd på och kräver i ett medborgarförslag att AB Hudiksvallsbostäder bygger tio nya hyreslägenheter. Det kommunala bostadsbolaget är positivt till att bygga nytt i Enånger och har offertförfrågan ute på sex nya lägenheter.

Bakgrunden till kravet från Enångers bygderåd är att 16 av Hudiksvallsbostäders lägenheter i Enånger har försvunnit. Bolaget rev 2012 och 2014 åtta undermåliga lägenheter på Brunlöfs väg, varav två hade varit lokal för Röda korset sedan 2003. Bolaget rev 2014 åtta lägenheter på Enångersvägen, som hade blivit brandskadade i juni i år. I lilla Enånger betyder en minskning av 16 lägenheter mycket.

Bygderådet har också pejlat intresset för nya lägenheter. Det har underskrifter från 25 personer, som säger sig vara villiga att hyra nyproducerade lägenheter till marknadsmässiga hyror.

– De som valt ett boende i Enånger ska inte behöva tvångsflyttas till mer centrala delar bara för att det nu inte finns lediga lägenheter i Enånger att uppbringa, skriver Mats Åkerlund och Lars Heineman på Bygderådets vägnar.

Bygderådet understryker också att kommunen har ett ansvar att skapa förutsättningar i Enånger, som gagnar samhällsservice som affären och skolan och annat för bygden kvalitetshöjande utbud.

– Att inte göra något är också ett strategiskt viktigt beslut, säger Mats Åkerlund och Lars Heineman.

I morgon klockan 18.30 har Enångers bygderåd kallat till möte i Enångers bygdegård om bostadsbyggande i Enånger. På mötet kommer bland annat Hudiksvallsbostäders ordförande, Anna-Carin Keisu (S), och vice ordförande, Jörgen Bengtson (C), att delta.

Tidigare ville Hudiksvallsbostäder kunna sälja alla sina lägenheter i Enånger. Det sa dock den förra styrelsen under Jörgen Bengtson nej till.

Hudiksvalls kommunfullmäktige har också beslutat att Hudiksvallsbostäder ska finnas kvar i Enånger. Som en följd av branden i början av juni ser det nu ut som att Enånger kommer att få sex nya, moderna lägenheter, som blir större än de som har rivits.

ABHB

Enångersborna vill att Hudiksvallsbostäder bygger nya, moderna bostäder i socknens centralort, som ersättning för tio lägenheter som bokstavligt talat gått upp i rök (brand) och damm (rivning).

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 13 november 2015


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv