Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Räknar med nästa sommar

Print Friendly, PDF & Email

I går stängde Tess Fredriksson Café Bränneriet med en final som heter duga: Hälsingestintans oxfilé med sherrysås. Trots en tuff säsong, räknar hon med att komma tillbaka nästa sommar.

– Säsongen har varit bra, säger hon till Långvind.com.

När vi undrar varför hon driver Café Bränneriet, som innebär oerhört mycket arbete och rejält med ansvar, är svaret hembygdskärlek:

– Jag gör det för att hjälpa bygden. Det här är inget man gör för pengar, säger Tess Fredriksson.

Tess Fredriksson avslut 2015Hon växte upp i Njutånger och arbetade några år i Hudiksvall med bland annat marknadsföring, innan hon gav sig ut i stora världen, där hon arbetat och bott i främst USA och Mexiko.

Under årets säsong har hon haft sin amerikanska styvson, 17-åriga Reuben, som medarbetare. Han vill bli kock, så ett skäl att driva Bränneriet är också att hon ”gör det för min sons skull”.

Allt har varit bra under sommaren – utom myggen. Varken mygg, dåligt väder eller sämre intäkter än beräknat får henne att lägga krögaryrket på hyllan. Hon har redan börjat planera för skördefesten i Långvind lördagen den 12 september och en ny sommarsäsong 2016.

– Det är mycket troligt att jag kommer tillbaka nästa sommar. Det är inte 100 procent säkert, men jag håller på att planera inför nästa sommar. Det är ett hårt jobb. Man måste ha rätt spelare med, säger Tess Fredriksson till Långvind.com.

Hon avslöjar också att det kan bli en restaurang i Stockholm, där hon bor sedan några år.

Bränneriet driver man inte med vänster hand. Tess har haft två till elva personer anställda på Café Bränneriet för att kunna hålla öppet sex dagar per vecka, hantera musikkvällar med många besökare och andra stora arrangemang som när Carl Jan Granqvist gästade Bränneriet eller årliga Långvindsdagen gick av stapeln.

Hon drev Café Bränneriet med sin dåvarande amerikanske man år 2007–2008, då med amerikansk inriktning under namnet Chef Rico, nu med distinkt mexikansk profil och namnet Maiz kök. Var det några överraskningar den här gången?

– Inga överraskningar numera. Genom att jag är uppvuxen här ser jag in i den verkligheten. Det har varit som jag tänkt det, säger hon.

Så här summerar hon årets säsong i vad som varit bra och dåligt.

– Jag har varit nöjd med att gästerna varit nöjda, bokför hon på pluskontot.

– Vädret och att jag var för trött att planera Långvindsdagen, går in på minuskontot.

Tess Fredriksson har inte drivit Café Bränneriet för att tjäna pengar.

– Jag satsar hellre och förlorar än inte satsar, säger hon.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv