Boka boende på Kungsgården Långvind!

Premiär för svamp

Print Friendly, PDF & Email

Långvind har fått en ny aktivitet: svampexkursion. I dag var det premiär för svampplockning i Kungsgården Långvinds regi.

En av Sveriges främsta svampexperter, Alf Pallin, Söderhamn, ledde sex kvinnor på upptäcksfärd i svampens värld. Sökandet började längs lindallén i Långvindsbruk och fortsatte sedan vid Långvinds ströms källa, Åtjärnsbäcken, väster om Lindefallet.

Trots att svamptillgången är dålig efter några veckors sommarvärme, lyckades Alf Pallin leda gruppen till många svampar, både ätbara, förväxlingssvampar och giftiga svampar.

– Vi hittade gott om svamp, säger Alf Pallin och räknar upp en så lång över svamp att Långvind.com inte hört talas om mer en bråkdel: tegelsopp, björksopp, sandsopp, rödbrun stensopp, gallsopp, örsopp, kantkremla, sillkremla, tegelkremla, vinkremla, stinkkremla, giftkremla, blek taggsvamp, rödgul taggsvamp, blå taggsvamp, orange taggsvamp, dropp taggsvamp, bockspindling, hedspindling, rödbandad spindling, trappspindling, rimskivling, röd flugsvamp, mörkringad flugsvamp, brun kamskivling, pepparriska, skogsriska, skäggriska, slät vitryska, sidentråding, kantarell, fårticka och skinnticka.

Svampexkursion skogenKungsgården Långvind har i flera år haft svampexkursioner och svamppaket på programmet. Men tidigare år har deltagarna varit för få, för att det skulle bli en svamputflykt. I år är intresset desto större.

– Vi har en ny svampexkursion den 6 september och har fått ytterligare förfrågningar. Det är roligt att vi kan erbjuda en så kvalificerad svampupplevelse, antingen inom ramen för ett helgpaket med två övernattningar och bruksvandring i Långvind eller som en heldag i skogen, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Alf Pallin har plockat svamp sedan barndomen och blev tidigt självlärd på området. Han har sedan utbildat sig till svampkonsulent och gått flera högskolekurser vid Umeå universitet i ämnet. Sedan flera år utbildar har svampkonsulenter, först vid Umeå universitet, sedan vid högskoleenheten i Söderhamn. Han leder också studiecirklar om svamp i Söderhamn.

– Vi är mycket glada över att ha Alf Pallin som en av våra viktiga samarbetspartner. Vi hoppas det blir fler lärorika och spännande svampexkursioner framöver, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson
Foto: Alf Pallin

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv