Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bruksvandring med överraskning

Print Friendly, PDF & Email

Dagens bruksvandring i Långvind blev en överraskning för ciceronen, Jörgen Bengtson. Med i gruppen fanns flera med egna upplevelser från Långvind. En i gruppen, Birgitta Wåhlström, var uppvuxen på Nybygget på bruket.

Ofta när ciceronen skulle berätta något om vad man såg – eller inte såg – längs vägen, kunde Birgitta med två väninnor peka ut att här låg gamla Konsum, där huserade handlare Hedberg, här låg kiosken och där lekte de som barn.

En nyhet, som Birgitta Wåhlström var övertygad om, var att lanthandlare Adolf Hedström hade butik några dagar i veckan i Långvind in på sextiotalet. Hon är själv född 1956 och kommer ihåg när handlaren kom till byn. Enligt vad Långvind.com tidigare fått kunskap om, upphörde lanthandeln i östra delen av Stångjärnsmagasinet (bilden) i mitten av 1950-talet.

Stangjarnsmagasinet

I år genomför Kungsgården Långvind för sjätte året i följd natur- och kulturvandringar i Långvind. Dessa bruksvandringar är sedan 2014 varje söndag från midsommar till mitten av augusti.

– Intresset håller i sig, trots att vi haft bruksvandringar i fem säsonger. I dag kom det ett halvdussin personer. Det är roligt att kultur- och naturintresset för Långvind håller i sig, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvinds ciceron tar besökaren på en spännande resa, från svensk stormaktstid till fritid, med besök i klensmedjan, Långvinds kapell, bränneriet, masugnsruinen, andra lämningar från järnbruksepoken, ångsågverket, hamnen, Bruksmuseet och andra delar av bruket.

Bruksvandringarna börjar klockan 15 på Kungsgården Långvind och tar drygt 2,5 timmar, inklusive avslutande buffébord med smörgåsar, hembakat, kakor och dryck. Samlingen efter vandringen ger också tid för samtal och samkväm. Bruksvandringarna pågår mellan 21 juni och 9 augusti, åtta söndagar i rad.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv