Kungsgården möter utlandspress

– Vi fick lägga om programmet. De vill så gärna prova på pilgrimsvandring hos er, säger Maria Lavonius på Region Gävleborg till Långvind.com.

Bakgrunden är en journalistresa första veckan i juni, som en av Nederländernas största dagstidningar gör i Hälsingland och Gästrikland. Den planerade övernattningen på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, Enånger, med bruksvandring i Långvind på kvällen, blir nu en dag till. Dag två väntar pilgrimsvandring längs Stråsjöleden, med start vid gävlebohamnen på Korsholmsudden och sedan en dagsvandring till Långvindsbruk. De två journalisterna, en reporter och en fotograf, kommer att gå i gamla pilgrimers spår på väg mot Nidaros i Norge.

Stråsjöleden förlängdes för några år sedan med två dagsetapper, från Enångers medeltidskyrka till Långvindsbruk och Korsholmen. Kungsgården Långvind har pilgrimsvandringspaket på fyra dagar och uppåt.

– Det är roligt att vår pilgrimsvandring väcker sådant intresse. Vi hade premiär förra året och nu får vi utländsk press som vill pröva på pilgrimsvandring på Stråsjöledens första del, jättespännande, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Under medeltiden – då Sverige var katolskt – var Sankt Olofs grav i Nidaros (Trondheim) en av tre stora pilgrimsmål i Europa. De två andra var Rom och Santiago de Compostela med aposteln Jakob den äldres grav i nordvästra Spanien. I modern tid har pilgrimsvandringar återuppstått i den lutherska delen av Europa.

Pilgrimsvandring gavlebohamn

Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar, dels skräddarsydda vandringar för grupper på upp till elva personer, dels en ”öppen” vandring 27–30 augusti 2015 för enskilda, förutsatt att det finns minst fem vandrare som anmäler sig. I båda fallen erbjuder Kungsgården Långvind vandring med del i två- eller trebäddsrum, frukost med guldkant, lunchpaket, fika, middag, transporter till och från vandringsetappen, erfaren vandringsledare från föreningen Pilgrimstid Sverige, pilgrimsstav och pilgrimspass.

På bilden gävlebohamn vid Korsholmsudden på Korsholmen, där pilgrimsvandrare steg i land på medeltiden.

– Alla vandrare är välkomna, vare sig man vandrar av religiösa, kulturella, historiska eller andra skäl, säger Agneta Bengtson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson