Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Florens–Nordkap via Hälsingland

Print Friendly, PDF & Email

Från Florens till Nordkap på 30 dagar.

Det är vad tre italienska lokförare – Mario Gulino, Marco  Passarini och Simone Fuso – bestämde sig för att tillryggalägga, inte med tåg, utan på cykel. I dag trampade de igenom Hälsingland på väg mot nästa övernattning i Sundsvall, efter övernattning på STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, Enånger. Föregående dag var en femtonmilstur från Sandviken, så trion passade på att ta igen sig i Långvind.

Cyklisterna kommer från norditalienska Florens, där resan startade 10 maj. De räknar med att trampa i mål 10 juni. Det finns ett starkt skäl för dem att genomföra denna cykelexpeditionen: samla in pengar till organisationen LIFC (Lega Italiana Fibrosi Cistica), som stödjer arbetet för att hjälpa barn med cystisk fibros.

– Jag har en kollega som fick en son med cystisk fibros. Bland barn med ovanliga sjukdomar är cystisk fibros den största. Personer med cystisk fibros behöver träna lungorna för att öka lungkapaciteten. Det passar bra in på oss som cyklister, säger Mario Gulino till Långvind.com.

Han säger också att cykeltrion gör det för sin egen utveckling. De utgör – tillsammans med två till – gruppen Ciclomacchinisti, Cykellokförarna. Ciclomacchinisti har tidigare cyklat från Florens–Lissabon, Florens–Istanbul och Florens–Irland.

– Vi är stolta över att göra det här, säger Mario Gulino, som berättar hur mycket pengar de samlat in och om hur de löpande rapporterar om insamlingen och cykelexpeditionen.

På bilden seCyklister mot anr vi trion lämna Kungsgården Långvind, från vänster Marco  Passarini, Mario Gulino och Simone Fuso.

De ser ut som tävlingscyklister men använder vanliga cyklar. I München råkade det ut för första större missöde: en av cyklarnas ramar gick sönder, så det vara bara att köpa en ny. Nu trampar de på en tysk, en italiensk och en kinesisk cykel. Det har gått bra, förutom en och annan punktering.

– Det är inte alla några dyra cyklar, cirka 800 euro styck. De är starka men inte lätta, säger Mario Gulino.

De publicerar sig dels på en webbplats på italienska och engelska, www.pedalaperunrespiro.it, dels på två olika facebooksidor, varav en är för den italienska organisationen, PedalaPerUnRespiro, och den andra deras privata, Ciclomacchinisti.

De cyklande lokförarna håller sig till mindre vägar, har lätt packning på cirka 20 kilo och övernattar i stugor, på vandrarhem och liknande längs vägen, så de inte behöver släpa på tält, sovsäckar och kök.

– Vi föredrar att cykla på gamla vägar med liten eller ingen trafik, säger Mario Gulino.

Hittills håller de tidtabellen, som gör att de i genomsnitt måste cykla 145 kilometer per dag. Vissa dagar var tuffa, som när trion cyklade igenom Brennerpasset. Andra, som gårdagens och dagens turer, är lätta turer. Men när de kom till Långvind vid 18-tiden i går kände de av muskelvärk. Så det blev muskelmassage, en livgivande ”nordisk måltid” med lax och andra godsaker och en natt med ordentlig sömn, innan de på morgonen gjorde sig redo för nästa etapp till Sundsvall.

Från Nordkap till Florens är det flyg som gäller, med cyklarna som bagage och tankar på vart nästa expedition ska gå.

Cystisk fibros eller Cystisk pankreasfibros är en recessiv ärftlig sjukdom. Den orsakas av en defekt i genen cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR), som ger upphov till felaktig körtelfunktion hos bukspottkörteln, andningsvägarna och svettkörtlarna. Sjukdomen kännetecknas framför allt av onormalt hög slembildning i andningsvägarna, som leder till upprepade infektioner i lungorna. Andra komplikationer leder till lunginflammation, kronisk bronkit och även så kallad bronkiektasi.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 30 maj 2015


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv