Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Spännande forntidsvandringar

Print Friendly, PDF & Email

I sommar väntar tre spännande forntidsvandringar till Hedningahällan, i Långvinds och Boda bruk samt till Rödhälle skans. Vandringsledare är två erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson från ArcMontana. De har under flera år lett forntidsvandringar i Enånger och Njutånger. Arrangör är Kungsgården Långvind.

Nytt för i år är att det blir tre olika mål för vandringarna.

Det blir vandringar till klassiska Hedningahällan, till Njutångers kyrka och Rödhälle skans och i en typisk järnbruksmiljö som Långvinds och Boda bruk.

– Det är spännande att använda Njutångers kyrka och Rödhälle skans för att diskutera en annan bild än den traditionella av maktens Hälsingland, säger Ola Nilsson till Långvind.com om vandringen till Rödhälle skans.

– När man klättrar upp för den rangliga stegen till Hedningahällan kan man nästan känna utsattheten på den karga klippan och de kalla vågstänken från det forntida havet, säger Lena Berg Nilsson.

Ola Nilsson Hedingahallan,jpg

Vart och ett av målen har något spännande att berätta.

Vandringen till Hedingahällan (9 juli), Enånger, är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur, en sägenomspunnen stenåldersboplat. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Vandringen i Långvinds och Boda bruk (16 juli), Enånger, ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk från svensk stormaktstid. Långvinds bruk blev järnbruk 1687 och fick Boda bruk som annex 1770. Här kan vi gå i ruinerna av masugn, hammare, härdar och annat som finns kvar från järnbruksepoken.

Vandringen till Rödhälle skans och Örängesnäset (13 augusti), Njutånger, ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Har området varit centrum för ett okänt hövdingarike i Njutånger?

Kungsgården Långvind dukar mot slutet av vandringen upp smörgås, hembakat, småkakor samt varm och kall dryck. Under denna paus samtalar paret Nilsson med deltagarna om vad man sett och inte sett under vandringen.

På bilden ser vi Ola Nilsson på forntidsvandring till Hedningahällan.

Respektive forntidsvandring tar 2,5 till 3 timmar. Vandringen kräver ingen förhandsanmälan, bara stadiga skor och kläder efter väder.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv