Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind utan påskmässa

Print Friendly, PDF & Email

Det blir ingen midnattsmässa på påskafton i Långvinds kapell. Församlingen fick inte fram någon solist. Därför har Långvinds kapellförening blivit tvungen att ställa in mässan – för andra året i rad.

Det är en klart besviken ordförande för kapellföreningen, Pärlennart Larsson, som kommenterar det hela.

– Vi hade planerat för en lättsammare påskaftonsmässa med mycket sång och musik. Nu blir det ingenting, säger han till Långvind.com.

Många har beklagat att påskaftonsgudstjänsterna blev långa (cirka en timma vid midnatt) och tunga, med liturgi och nattvard som fick en del kyrkobesökare att känna sin främmande i kapellet. Långvinds lilla brukskapell har en sommartradition av ljusa och musikfyllda gudstjänster, som lockar fler kyrkobesökare än församlingens huvudkyrka.

Första påskaftonsmässan i Långvind 2010 lockade närmare 50 deltagare. Sedan har besökarna minskat år för år till bara elva personer 2013, varav fem var officianter.

Tanken 2014 var att stöpa om midnattsmässan och göra det kortare och mer lättsam. Men församlingen hittade inte någon kantor eller musiker till mässan. Samma visa hör vi nu igen, trots att församlingen för ett år sedan lovade ”att tänka igenom programkoncept gällande upplägg och medverkande” (Mats Sandström), vilket Långvind.com skrev om i artikeln Ingen påskmässa i Långvind (15 april 2014).

Nu finn det mer än en som undrar om Enånger-Njutångers församling verkligen är intresserad av en midnattsgudstjänst på påskafton i Långvind.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv