Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ingen påskmässa i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Traditionen med midnattsmässa i Långvinds kapell blir inställd i år – på grund av personalbrist.

– Anledningen är att vi inte lyckats hitta någon organist eller kantor som kan spela. Vi får satsa på 2015, säger Pärlennart Larsson, ordförande i Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

”På grund av sjukdom har församlingen ingen kantor eller musiker, som kan ta hand om den delen av gudstjänsten”, skriver kapellföreningen på sin facebooksida.

Långvind.com har varit i kontakt med komminister Mats Sandström, som beklagar att församlingen och kapellföreningen måste ställa in den speciella gudstjänsten i ljusets tecken, när påskafton övergår i påskdag. Men han lovar att återuppta traditionen 2015.

– Vi satsar istället på att få till något nästa år och tänka igenom programkoncept gällande upplägg och medverkande, säger han till Långvind.com.

Här berör Mats Sandström något viktigt. Många har beklagat att påskaftonsgudstjänsten blev lång (cirka en timma vid midnatt) och tung, med liturgi och nattvard som fick en del kyrkobesökare att känna sin främmande i kapellet. Långvinds lilla brukskapell har en sommartradition av ljusa och musikfyllda gudstjänster, som lockar fler kyrkobesökare än församlingens huvudkyrka.

Första påskaftonsmässan i Långvind 2010 lockade närmare 50 deltagare. Sedan har det minskat år för år till bara elva personer 2013, varav fem var officianter.

Nu verkar församlingen ta till sig av kritiken. Det blir visserligen ingen gudstjänst i år, men berörda lovar att komma tillbaka med full kraft 2015 och då förhoppningsvis med mer musik, lättare anslag och kortare gudstjänst.

Tanken på en midnattsmässa i Långvinds kapell under påsken väcktes 2009 av Jörgen Bengtson, Långvind, och blev verklighet året efter. Påskmässan blev ett självklart inslag i Långvind. Genom den kunde Långvindsborna och tillresta fira kyrkoårets två stora högtider, jul och påsk, i det lilla brukskapellet på Hälsingekusten. Kapellet blev därmed mycket mer än ett sommarkapell.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv