Sista vägen i Långvind

Den här veckan blir vintervattenutbyggnaden klar på sista stigen (vägen) i Långvinds fritidsområde.

–  Ejderstigen är den sista stigen i etapp 1. Ledningen och kopplingar är nog klara om två, tre dagar. Det återstår städning, märkning med mera, skriver Anders Kjällman, Arbetsgruppen för vintervatten, på www.langvind.se den 15 mars 2014.

Vintervattenutbyggnaden har gått enligt plan. Entreprenören har haft draghjälp av den milda vintern. När det om drygt en månad är dags att koppla in sommarvatten, blir det vintervatten för alla som tidigare bara haft sommarvatten.Fiber_Langvind

Parallellt med vintervattenutbyggnaden får också fastighetsägare möjlighet att ansluta sig till det kommunala fibernätet. Gräventreprenören för vatten erbjuder ett fast pris per meter för fiberindragning i fastigheten, ”för att få ned fiberkabeln från kopplingen i gatan in till ’lådan i huset’”, skriver Anders Kjällman.

Långvinds samfällighetsförening tecknade förra året ett avtal med Fiberstaden AB, som innebär att kanalisation för optofiber (dukter) förläggs fram till tomtgräns för alla fastigheter som får nya vintervattenledningar.

Fiberstaden AB har redan en nod, fibernätens motsvarighet till telestation, i sommarbutikens tillbyggda del. Det är alltså lätt att dra – eller snarare blåsa – optofiberkabel i de smala rör (dukter), som kommer att gå från noden till enskilda fastigheter.

För fastighetsägare i Långvinds fritidsområde får fastigheterna en rejäl värdeökning, när de blir anslutna till både vintervattennät och optofibernät.

Långvinds fritidsområde är ett av få områden i Hälsingland, där ett större samhälle får fiber till alla hus. Enda tidigare motsvarighet är Långvinds granne i Enånger, Lindefallet. Det var Hälsinglands första fiber-till-by-projekt under Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät.

I Långvindsbruk – och i byarna och gårdarna från Ångersjön till Långvind – har alla fiberanslutning sedan drygt 3,5 år eller har möjlighet att få det.

Text och foto:
Jörgen Bengtson