Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvinds befolkning ökar

Print Friendly, PDF & Email

Långvind, sydöstra delen av Enångers socken, ökar i folkmängd. Tillväxten står fritidsområdet för. Totalt bor 67 personer året om i Långvinds fritidsområde, Långvindsbruk, Nora och Myra.

Det är en bråkdel av folkmängden Långvind hade under sin storhetstid i början av 1800-talet, då bruket med omnejd hade cirka 300 invånare. Men det är mer än för 20 år sedan.

Långvind.com har konsulterat folkbokföringen, för att kartlägga hur många folkbokföra invånare som finns i det forna bruksområdet i juli 2014:
• Långvinds fritidsområde: 49 invånare
• Långvindsbruk: 11 invånare
• Nora och Östra Myra: 7 invånare.

Långvinds fritidsområde har vuxit från fem invånare i början av 1990-talet till fyrtionio i dag. Under samma tid har Långvindsbruk tappat invånare, dock inte alls i den omfattning som fritidsområdet vuxit. Så sammantaget har Långvind vuxit under de senaste 20 åren.

Långvinds fritidsområde är en av få samhällen i Hudiksvalls kommun – utanför tätorter och småorter – som ökar i folkmängd. Om fritidsområdets bofast befolkning fortsätter att växa kommer Långvinds fritidsområde att ta steget in i gruppen av småorter, som har 50–199 invånare i en sammanhållen bebyggelse.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv