Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Final för forntidsvandring

Print Friendly, PDF & Email

Sommarens final för Kungsgården Långvinds forntidsvandringar blev en klassisk vandring till den säregna stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger, med efterföljande snabbkurs i järnhantering.

Kombinationen duktiga vandringsledare – arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson – och vetgiriga deltagare, gjorde att forntidsvandringen tog tre timmar. Mot slutet av vandringen dukade arrangören, STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind, upp kaffe, smörgåsar och en godsak på ett hygge, där det fanns gott om lingon och hallon i dessa i övrigt bärfattiga marker.

När gruppen nådde utgångspunkten för vandringen, skylten som förkunnar att längre in i skogen ligger en stenåldersboplats, kopplade Ola Nilsson Hedningahällan till Långvinds bruk och dess järnhantering. Stigen till Hedningahällan börjar nämligen vid Gångsjön. Den var en av många sjöar och vattendrag, som ingick i brukets intrikata system av fördämningar. Dessa var nödvändiga för att få ett jämnt vattenflöde året om till brukets hammare.

– Här har vi en dammvall, säger Ola Nilsson och pekar på den synliga, stensatta dammen som gränsar av sjön, och fortsätter. Vattnet och skogen har varit använda och utnyttjade hela tiden. På vägen hit såg vi tre kolbottnar.

Efter denna korta föreläsning, går han några steg åt öster, krafsar i jorden och tar upp lite bruna klumpar myr- och sjömalm:

– Myr- och sjömalm höll bra kvalitet för gjutjärn men var inte bra för stångjärn. Därför höll man på mycket med stångjärn i Bergslagen och gjutjärn i Småland och Norrland. Bruken i Småland lade grunden till gnosjöandan och Ikea, säger Ola Nilsson och förklarar skillnaden mellan den statiska stångjärnsproduktionen i Bergslagen och den dynamik och marknadsanpassning som kännetecknade järnbruken i Småland.

Deltagarna på forntidsvandringen var nöjda med vad de såg och fick veta.

– Givande, bra, annorlunda. Det är givande med historia, säger Clas Pallin, Norrala, till Långvind.com.

Han vandrar tillsammans med sin hustru, Kristina. Även hon är entusiastisk över forntidsvandringen:

– Fantastiskt roligt! Jag fick veta mycket som jag inte visste förut. Jag kommer hem med massor av nya frågor, säger hon.

– Härligt, jättebra. Nu kan man gå dit för egen maskin, säger Ingrid Enroth, Hudiksvall, till Långvind.com.

Hon har tagit med sig väninnan Ulla Larsson, Hög, på hemlig tur, som var vandringen till Hedningahällan.

– Mycket bra, summerar hon.

Kungsgården Långvind har arrangerat tre vandringar i sommar med Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson: två till Hedningahällan och en om Boda bruk, som förlades till Långvinds bruk.

Jörgen Bengtson

 

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv