Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Åter igen Afternoon tea

Print Friendly, PDF & Email

På lördag är det premiär för årets Afternoon tea på STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind. Fyra lördagar framöver blir det klassiskt engelskt eftermiddagste med scones-, sandwich- och kakbuffé samt exklusiva teer. Till detta kommer olika former av tillval, för den som vill ha en lyxversion av afternoon tea.

Vad blir det för upplägg och innehåll i år?

– Vi fortsätter med vårt populära och väl beprövade afternoon tea, med några små förändringar jämfört med förra året. Det blir massor av heta scones och klassiska marmelader, lemon curd och vår egen clotted cream, fyra sorters sandwichar, shortbred, hembakat och annat gott. För den som vill lyxa till det, har vi äkta engelsk cider som tillval, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Sveriges kanske främsta teexpert, Vernon Mauris, som gjort The Tea Centre of Stockholm till ett eldorado för teälskare, står tillsammans med värdparet för urvalet av exklusiva teer.

Agneta Bengtson har fullt sjå med att förbereda årets temåltider. Hon har redan gjort klart degknyten till 400 scones och bakat 80 muffins.

Webbplatsen Långvind.com har en omfattande samling sidor om te: afternoon tea-historia, tefakta, tehistoria i korthet, tehistoria i Sverige, tehistoria år för år, afternoon tea i London och väl valda ord om te. På afternoon-tea-borden ligger tecitat utströdda.

Kungsgården Långvind började servera Afternoon tea tre lördagar i september 2011. Det blev en succé, som lockade cirka 200 gäster. År 2013 utvidgade paret Bengtson Afternoon tea till fyra lördagar – med start på lyskvällslördagen – och fick 225 gäster som hittade till Kungsgården och Långvindsbruk på Hälsingeksuten. Förra året blev nytt rekord med 246 gäster.

– I år hoppas vi faktiskt att det blir färre. Det är tufft med så många gäster som vi hade 2013 och 2014, säger Agneta Bengtson.

Afternoon tea var tänkt som en höstaktivitet på Kungsgården Långvind, som ett sätt att förlänga säsongen. Om vädret är bra blir det också ett brittsommarevenemang, då gästerna kan sitta utomhus

Afternoon tea – även kallad low tea efter det soffbord man satt vid när man intog te med scones och andra tillbehör – är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat. Vanligen intar man eftermiddagsteet mellan klockan 14 och 17. Kungsgården Långvind har utvidgad det till 13–18, med två sittningar, för att ge tid och plats åt alla te- och sconesälskare att njuta av denna måltid.

Vanan att inta denna lilla måltid uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford introducerade afternoon tea, som sedan har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk. Traditionen spred sig till stora delar av världen under den engelska kolonialtiden.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv