Boka boende på Kungsgården Långvind!

Fågelhällan pulkabacke

Print Friendly, PDF & Email

En av Hälsingekustens två slalombackar, Hedebacken utanför Hudiksvall, är igång. Den andra, Fågelhällan utanför Enånger, har öppnat för pulkaåkning.

Än så länge finns bara snö nog för att åka pulka i Fågelhällan, populärt kallat Klappen.

”Längst ner på ’platten’ är det packat och pulka går det att åka. Vedboden vid vindskyddet är fullt så vill nån grilla och mysa så går det bra”, berättar Roger Pettersson på Fågelhällans facebooksida.

I år fyller Fågelhällan 50 år, så alla håller tummarna för att det blir tillräckligt med snö för utförsåkning.

Fågelhällan fick sin första skidlift 1964. Fem år senare blev den ersatt med en längre lift.

Roger Pettersson efterlyser gamla fotografier från pionjärtiden.

Slalombacken är 375 meter lång och har en fallhöjd på 75 meter. Den har två nedfarter och en lift. Anläggningen har toppstuga med servering, värmestuga och preparerade längdskidspår.

Det behövs ett rejält snötäcke för att backen ska gå att ta i bruk, eftersom det inte finns någon snökanon men däremot pistmaskin. Vissa säsonger – senast 2011–2012 – har den därför inte kunnat öppna. Av förklarliga skäl står en snökanon högt på önskelistan.

Backen har lift med garanterad retrokänsla. Den är sannolikt Sveriges enda kvarvarande lift med träbyglar.

När backen väl har öppnat för säsongen brukar den vara öppen lördag–söndag klockan 10–15 och ibland också på andra tider.

Anläggningen drivs sedan 1991 av Enångers idrottsklubb. Mer information finns på Fågelhällans facebooksida och Enångers IK:s sida för Fågelhällan.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv