Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind växer inte

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds fritidsområde växer inte längre. När samfällighetsföreningen samlas till årsstämma i Långvindsbruk den 21 juli i år, kan den räkna in 333 bebyggda tomter, en färre än 2012. Till detta kommer 106 obebyggda tomter.

Flest bor i den äldre delen, etapp 1, med 292 bebyggda och 48 obebyggda tomter. På Korsholmen, etapp 2, finns 41 bebyggda och 58 obebyggda tomter.

Till detta kommer ytterligare 209 tomter på Korsholmen. Dessa är avsatta som tomter enligt gällande plan. Ägaren till tomterna, Elisabeth Widmer-Morath, har dock inga planer på att sälja eller bebygga tomterna.

Totalt omfattar Långvinds fritidsområde 648 tomter, vilket sannolikt göra det till Norrlands största sammanhållna fritidsområde. Även om man bara räknar in bebyggda tomter, 333 tomter, kan Långvind mycket väl vara störst.

Antalet bebyggda tomter har vuxit från 326 år 2011 till 333 i år. Samma sak gäller bebyggda tomter med vintervatten via föreningen, som har ökat från 36 till 57 tomter på två år i etapp 1; om man räknar in obebyggda tomter är det i dag 67 som har vintervatten. I etapp 2 har alla 99 tomter vintervatten. Till detta kommer att en hel del i etapp 1 har egen brunn. Så antalet tomter med vintervatten – och därmed förutsättningar för permanentboende – blir allt fler.

Långvinds fritidsområde är en av få samhällen i Hudiksvalls kommun, utanför tätorter och småorter, som ökar i folkmängd. I dag har Långvinds fritidsområdet cirka 40 folkbokföra invånare mot bara fem i början av 1990-talet.

Långvindsbruk har tolv folkbokförda invånare.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv