Forntidsvandring onsdag

Kungsgården Långvind genomför i år två forntidsvandringar till Nianfors finnskog respektive Hedningahällan. Onsdagen den 10 juli går vandringen till finnskogen. Alla vandringar är onsdagar – inte torsdagar som det felaktigt står på vissa affischer – med start klockan 16. Ciceron är en kunnig och pedagogiskt arkeolog, Lena Berg Nilsson. Vandringen tar 2,5 timmar. Morgondagens vandring börjar vid Nianfors kyrka.

Den som följer med på vandringen kommer att upptäck en ny värld under ytan och få inblick i gammal skogsfinnbygd, sannolikt den äldsta i Hälsingland. Vad har vi för okänt finskt arv i Hälsingland, landskapet som gett namn åt Finlands huvudstad?

– När vandringen börjar får vi på Kungsgården besked om hur många som följer med. Då gör vi i ordning en stor matsäckskorg med kaffe-te-äppeljuice, smörgås och hembakt. Sedan är vi en ponyexpress, som med bil och till fots tar oss till gruppen i finnskogen, berättar Agneta Bengtson, som svarar för att deltagarna efter avslutad vandring med andlig spis också får lekamlig dito.

Jörgen Bengtson