Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ljus på Kvarndammsfallet

Print Friendly, PDF & Email

Kvarndammsfallet i Långvindsbruk har åter fått belysning, som ökar dramatiken i det lilla vattenfallet. Efter höstens myckna regn är det rejäla vattenmassor, som forsar ur dammen där Långvinds bruk tidigare hade en kvarn.

Det belysta lilla fallet ökar magin runt Kvarngården, smedjan, kraftstationen, bron och de två strömfåror som Långvinds ström har nedströms vid Kvarndammen.

Kvarndammsfallet har haft belysning till och från sedan september 2009. Samma år fick också flera byggnader i centrala Långvindsbruk belysning under den mörka delen av året. Brandstationen fick belysning i tornet och Kolhuset under taksprånget. Hösten 2009 fick Kungsgården Långvind belysning i praktiskt taget alla fönsternischer, vilket lyser upp gården under dygnets mörka timmar året om. Sedan tidigare fanns – och finns alltjämt – gatubelysning längs bruksgatan närmast Stallplanen.

Långvindsbruk har steg för steg fått allmän- och stämningsbelysning, som den lilla orten tidigare saknat, även om bruksgatan som helhet – räknat från trevägskorsningen eller bron över Långvinds ström – saknar gatubelysning.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv