Höstlov lockar i Långvind

Höstlovet är inte bara till för utlandsresor. Det finns fortfarande mycket att upptäcka i Sverige. Det märker Kungsgården Långvind av, som i år har höstlovsöppet för första gången.

– I dag kommer en familj med tre barn som vill uppleva höstmys i Långvind och se en del av Hälsingland, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Höstlovet är det mest diffusa av skolloven. Steg för steg har det gamla potatislovet från folkskolan – som under grundskolans första två till tre årtionden i bästa fall var två studiedagar eller så – blivit ett riktigt skollov.

Gamla tiders höstlov fanns för att skolbarnen skulle hjälpa till att plocka potatis eller lingon. Numera är höstlovet ett välkommen lov under höstterminen, med olika aktiviteter för eleverna. Därmed påminner det om sportlovet, som dock har tydligare profil av ”ut-och-röra-på-sig-lov”.

Höstlov i dagens tappning blev allt mer etablerat i mitten av 1990-talet. Då slog flera skoldistrikt och kommuner ihop lovdagar och studiedagar till en sammanhängande ledighet för eleverna på en vecka, vanligen samma vecka som allhelgonahelgen, som i år inträffar 3–4 november.

Alla helgons dag är i Sverige en så kallad rörlig helgdag. Den är förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. I praktiken infaller höstlovet därmed sista veckan i oktober eller första veckan i november, alltså drygt halvvägs in i höstterminen.

Övriga länder i Norden har också höstlov. I Danmark och Sydslesvig heter det efterårsferie (tidigare kartoffelferie) och infaller kring vecka 42, i Finland två dagar eller en vecka i mitten eller slutet av oktober samt i Norge en vecka i början av oktober. Hur det ser ut på Färöarna, Grönland och Island känner vi inte till.

Även Estland har höstlov. Belgien har höstlov, kallat allhelgonalov, liksom Nederländerna. Viss delstater i Tyskland har vad man i dag kallar höstlov men tidigare kallade potatislov (Kartoffelferien). Schweiz har höstlov på en till tre veckor beroende på delstat (kanton). Europas tredje tysktalande land av betydelse, Österrike, saknar däremot höstlov.

Jörgen Bengtson