Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvinds kapell plundrat

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell är plundrat på sitt votivskepp, två ljuskronor och en oljelampa. Tjuven eller tjuvarna bröt upp ett fönster i vapenhuset i början av veckan.

– Det är förskräckligt. Votivskeppet och två ljuskronor är stulna, berättar Birgit L Sundström för Långvind.com, när synar vad som hänt i kapellet.

Inbrottet upptäcktes i onsdags, då en privatperson larmade kapellföreningen om att ett fönster var öppet. Inbrottet skedde troligen måndag eller tisdag den här veckan.

Pärlennart Larsson, kapellföreningens ordförande, har polisanmält inbrottet och stölden.

Tjuvarna tog alltså tre föremål, som är intimt förknippade med kapellet, och en oljelampa, men lämnade de större ljuskronorna av järn och även 35 kronor i försäljningsintäker som låg framme.

Kyrkskeppet, eller votivskeppet som skeppsmodeller heter i kyrkor, har namnet ”Briggan Aina”. Votivskepp är votivgåvor, tacksägelse till Gud för beskydd av främst sjömän, och utsmyckning av kyrkorummet. Votivskepp är vanliga i nordiska kyrkor och kapell.

Ljuskronorna var av mässing och hängde i en av järnstängerna som går mellan ytterväggarna i främre delen av kapellet.

Oljelampan var av enkelt slag och hängde i det södra rummet mellan vapenhus och kyrkosalen.

Stölden är inte den första i Långvinds kapell, men den hittills största.

I maj 2009 bröt sig någon in i kapellets bössa för gåvor och försäljningsintäkter, vilket Långvind.com skrev om i en artikel, Inbrott i Långvinds kapell. Tjuven bröt upp bössans myntinkast med en kniv och förstörde därmed också bössan. Bössan var ett hantverk skänkt till kapellföreningen. Den ersattes så sent som 2012 med en ny, mer inbrottssäker bössa.

Jörgen Bengtson

Artikeln uppdaterad 2012-10-21


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv