Bränneriet satsar framåt

Café Bränneriet i Långvindsbruk öppnar om sju veckor. Den 9 juni öppnar kafé- och restaurangverksamheten, nu med ny arrendator som satsar långsiktigt och håller öppet alla dagar klockan 11–20 – musikkvällar till klockan 01 – till sommarens slut den 2 september. Därmed får Bränneriet en rekordlång säsong.

– Enkelt, hemtrevligt och underhållande, summerar Jenny von Wachenfeldt programmet för Café Bränneriet, när Långvind.com får en pratstund med henne på Glada Hudik-mässan.

Hon kommer att driva Bränneriet tillsammans med sin man, musikern Hasse B Andersson, och familjen. Långvind.com berättade om den nya arrendatorn och hennes planer redan den 14 januari.

Sommarens meny blir en blandning av kaféutbud, mat och musik. Den nya arrendatorn har klart med serveringstillstånd, så musikkvällarna blir också pubkvällar.

Gästerna kommer att kunna välja mellan fem rätter per dag och en dagens lunchrätt.

– Jag vill jobba kreativt med maten och byta rätter ofta, säger Jenny von Wachenfeldt.

Hon har drömt om att driva sommarkafé sedan hon för cirka 20 år sedan arbetade på ett kafé i Saltvik.

– Då sa jag till mig själv: jag vill driva sommarkafé, berättar hon.

Nu blir drömmen verklighet. Jenny har restaurangutbildning från Bromangymnasiet i Hudiksvall, men har bara jobbat till och från på restaurang. Hon har mest arbetat som frisör, men också med styling och teater.

Hon har en särskild koppling till Långvindsbruk. Under ett halvår arbetade hon nämligen med Glada Hudik-teatern och på dagcenterverksamheten i Långvind.

Torsdagskvällar blir nu åter musikkvällar i Långvind, efter ett uppehåll på två somrar. Paret Wachenfeldt-Andersson har redan bokat in ett antal artister utöver dem som ingick i arrendet. I sommar intar bland annat följande artister scenen i Kolhuset: Oskar Gyllenhammar, Bröderna Damberg, Östen med resten, Ömsom, Creole Swing, Hudik Big Band, fem joddlande schweizare och familjen Tottie.

Bränneriet tar också hand om bröllopsarrangemang. Bröllop, fester och andra arrangemang gör att lördagarna – åtminstone sena eftermiddagar och kvällar – ofta kommer att vara bokade.

– Vi har redan bokat in fem bröllop, säger Hasse B Andersson till Långvind.com.

Bränneriet kommer i år att ta huvudansvaret för Långvindsdagen den 21 juli. Bränneriet håller också öppet för konferenser i Kolhuset.

– Vi kan arrangera konferenser i Kolhuset för upp till 160 sittande, säger Jenny von Wachenfeldt.

Hon söker också utställare till gamla handelsboden, som är ena halvan av stångjärnsmagasinet, som ligger i vinkel till brukets gamla bränneri, som gett kaféet och restaurangen dess namn.

Bränneriet har egen webbplats, www.cafebranneriet.se, och sedan 10 april egen sida på Facebook med i dag 759 medlemmar.

Jörgen Bengtson