Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ytterligare boende i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Orten Enånger har fått en liten boendeanläggning vid Enångersån.

Ingemar Sandehult och Marie Kolbengtsson berättar i dagens Hudiksvalls Tidning om den rum- och frukostverksamhet (bed and breakfast), som de har öppnat mittemot Enångers medeltidskyrka. När huset är färdigrenoverat, ska det rymma tre uthyrningsrum.

Det gula huset vid Enångersån har en brokig historia. Det har varit mejeri, postkontor, mobiliseringsförråd och antikaffär. Under en tid var det också tjuvgömma för den tjuv, som orsakat mer skada på södra Norrlands medeltidskyrkor än någon annan. Spanjoren José Arteaga, som bland annat stulit oersättliga medeltidsföremål från Enångers medeltidskyrka, använde under en tid huset som tjuvgömma.

När Ingemar Sandehult köpte huset för sju år sedan, var det mer ett skal än bostadshus. Huset saknade fungerande värmesystem, ordentliga fönster och hade bara en toalett. Det är en beskrivning som Långvind.com känner igen från en annat rum- och frukostverksamhet i Enånger, Kungsgården Långvind, som var i dåligt skick när paret Bengtson köpte fastigheten hösten 2007. Den öppnade som rum och frukost sommaren 2010.

Förutom dessa två boendeanläggningar, finns hotell, vandrarhem eller uthyrningsstugor på tre andra ställen i Enånger: Långvindsbruk (vandrarhem i bruksmiljön och hotell/rum och frukost på Långvinds herrgård), Larsbo gård och i Borka.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv