Flera forntidsvandringar

Kungsgården Långvind satsar på hela fyra forntidsvandringar i sommar. Sedan tidigare är det klart med två vandringar till Hedingahällan. Utöver dessa blir den en vandring till Rödhälle skans i Njutånger och en till Finnskogen i Nianfors. Ciceron på alla vandringar är arkeologerna Ola Nilsson och/eller Lena Berg Nilsson.

Vandringen till Rödhälle skans och Örängesnäset ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Har området varit centrum för ett okänt hövdingarike i Njutånger?

Vandringen i Nianfors ger en inblick i gammal skogsfinnbygd, sannolikt den äldsta i Hälsingland. Vad har vi för okänt finskt arv i Hälsingland, landskapet som gett namn åt Finlands huvudstad?

Alla tre vandringar tar cirka 2,5 timmar och inkluderar både sakkunnig guidning och fika i form av smörgås, hembakad kaka, småkakor samt kaffe, te eller kall äppeljuice.

Vandringarna till Hedningahällan blir två torsdagar, 28 juni klockan 14–16.30 och 26 juli klockan 18–20.30.

Den som vill se Rödhälle skans och Örängesnäset ska pricka in torsdag 19 juli klockan 18 i kalendern, med samling vid Njutångers kyrka.

Finnskogssökaren gör bäst i att sluta upp vid Njutångers kyrka, där resan genom historien börjar, torsdag 2 augusti klockan 18.

Man behöver inte förhandsboka vandringarna. Det är bara att ansluta och ha 125 kronor redo för vandring med guidning och fika.

Jörgen Bengtson