Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ett högstadium mindre

Print Friendly, PDF & Email

Till hösten förlorar Hälsingekusten en högstadieskola, den i Enånger. Bakom beslutet ligger vikande elevunderlag och svårigheter att rekrytera kompetenta lärare.

Enligt en utredning som Lärande- och kulturnämnden (LOK) i Hudiksvalls kommun har gjort, behövs det minst 180 högstadieelever på en skola, för att kunna säkra kvaliteten. I Enånger och de två andra skolorna som kommunen också vill lägga ner – Näsvikens skola och Lunds skola i Sörforsa – är antalet elever långt under gränsen. Prognosen fram till år 2020 säger att medeltalet blir mellan 36 och 49 högstadieelever per skola och år.

Enångers skola blir kvar som F–6-skola, det vill säga från förskola till och med årskurs sex. Sedan får eleverna åka till i första hand högstadieskolan i Iggesund. I praktiken kommer det också att finnas plats på högstadieskolorna i Hudiksvall.

Gnarp hade tidigare också högstadieskola. Backens skola i Harmånger, som har högstadium, får vara kvar tills vidare. Så sent som 2011 hade högstadiet ett nedläggningsbeslut hängande över sig, vilket skulle ha gjort att Hälsingekusten i Nordanstig skulle ha blivit utan högstadieskola.

Från och med läsåret 2012–13 kommer Hälsingekusten – om inget oförutsett inträffar – att ha högstadieskolor i Harmånger, Hudiksvall, Iggesund, Söderhamn och Ljusne.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv