Telia avvecklar i Långvind

Telia stänger telestationen i Långvindsbruk och river telenätet. Långvind.com har i flera artiklar rapporterat om att Telia kapar kopparkabeln. Nu har Telia skickat brev till boende och företag i Långvindsbruk med information om detta. Hudiksvalls Tidning uppmärksammar i dagens tidning protester mot Telias planer i Långvindsbruk.

Redan den 8 oktober 2010 drog Långvind.com slutsatsen att Telia kommer att lägga ner telestationen i Långvindsbruk. Telia säger att företaget nu informerat alla om det stundande teknikskiftet, där Telia ersätter det fasta telenätet med en mobil anslutning av husens telefonnät. Men alla har inte fått information om detta. Företagen Infopress AB och Kungsgården Långvind och paret Jörgen och Agneta Bengtson som driver företagen har inte fått något brev från Telia.

Andra i Långvindsbruk har fått motstridig information om vad som kommer att ske.

Eftersom Telias mobiltäckning är dålig i Långvindsbruk, undrar boende och företag i området hur Telia ska kunna leverera en lika bra telefonlösning som med dagens fasta telenät.

Carl Erik Tottie, Nora, skrev i juni i år ett brev till Telia att boende och företag i området inte accepterar en nedläggning av det fasta telenätet så länge det finns bristande mobiltäckning i området. Telia har inte ens bevärdigat Carl Erik Tottie ett svar. Nu går han vidare med en skrivelse till Post- och telestyrelsen (PTS) med samma krav.

I Långvinds fritidsområde behåller Telia det fasta telenätet, åtminstone för stunden. I andra delar av Hudiksvalls kommun väntar dock nedläggning av telenätet, precis som i Långvindsbruk.

Jörgen Bengtson