Afternoon tea i Långvind

På lördag är det premiär för klassisk afternoon tea i Långvindsbruk. Kungsgården Långvind dukar upp en buffé med scones, clotted cream, lemon curd, mängder av marmelad, sandwichar, kakor och naturligtvis bryggt te.

– Vi serverar traditionell, engelsk afternoon tea, en måltid med scones, snittar, kakor och te, säger Agneta Bengtson, som bakar scones, bemannar köket och ser till att det blir en buffé värd namnet.

Det klassiska engelska eftermiddagsteet kommer att serverar tre lördagar framöver, den 3, 10 och 17 september.

För teälskaren finns sju teer att välja mellan. Alla kommer från Vernon Mauris Tea Centre of Stockholm: earl grey special, assam, ceylon, darjeeling, english breakfast, lapsang souchong och grönt te. För den inbitne kaffedrickaren finns både vanligt bryggkaffe och espresso.

Afternoon tea är inte bara scones, utan också typiska snittar. Kungsgården Långvind serverar sandwichar med ostkräm och krasse, laxpastej, skinka, lagrad cheddarost samt gurka och ägg.

Kakälskaren kommer inte att bli besviken. Det vankas både shortcake, chokladkex, mandelkex, olika småkakor, mjuk fruktkaka, sockerkaka och annat gott.

Kungsgården håller vanligen inte öppet som kafé, med undantag för första söndagen i juli respektive augusti, då det är lopp- och kuriosamarknad med kafé på Kungsgården. Nu blir det alltså tre lördagskaféer med te.

Afternoon tea, även kallad low tea, är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat, vanligen mellan klockan 14 och 17. Vanan att inta detta mål uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford införde Afternoon tea, som sen har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk. Traditionen spred sig till stora delar av världen med hjälp av engelsk kolonialism och engelska sjöfarare.

Kungsgården, som nu tar upp denna tradition på Hälsingekusten, ligger i början av ”bruksgatan” i Långvindsbruk. Den lilla bruksorten med rötterna i svensk stormaktstid ligger nio minuter från E 4:an och Ångersjöns rastplats ut mot havet mellan Söderhamn och Hudiksvall.

Förra sommaren öppnade Agneta och Jörgen Bengtson en rum- och frukostverksamhet (bed and breakfast) på Kungsgården Långvind. I år har de vidgat verksamheten med en rad aktiviteter, skärgårdsturer, bruksvandringar, kyrkovisningar och nu eftermiddagste.

Jörgen Bengtson