Långvind uppkopplat

I kväll kopplade Fiberstaden AB upp de två första abonnenterna via det fiberoptiska bredbandsnätet i Långvind. Det betyder att sex års väntan är till ända. Långvind skulle ha fått bredband senast under 2005, enligt kommunens ursprungliga planer.

På slutet gick det snabbare än väntat. Den 11 juli 2011 trodde Långvind.com att uppkopplingen skulle komma först mot slutet av månaden. Men tack vare hårt arbete, med installatören Christer Jonsson och stadsnätets Christer Hedberg i spetsen, kunde man på fredagskvällen koppla upp noden – stadsnätets motsvarighet till en telestation – i sommarbutiken i Långvinds fritidsområde och ansluta de två första kunderna till internet.

– Det är en helt otrolig skillnad. Tidigare hade vi inte ens smalband. Enda förbindelse med omvärlden till och med i dag var trådlöst internet med samma hastighet som uppringt modem. Nu har vi supersnabbt bredband, som gör att det går att arbeta från Kungsgården, säger Agneta Bengtson, som driver företaget Kungsgården Långvind med sin man, och som nu också kan arbeta på distans mot sin arbetsgivare i Stockholm.

Veckorna framöver kommer det kommunala stadsnätet att ansluta ytterligare hushåll och företag, som beställt fiberanslutning i Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde. Det är alltså bara fastigheter som beställt fiberanslutning till stadsnätet, som nu kommer att få internetanslutning. När Fiberstaden kan koppla upp adsl-kunderna i Långvinds fritidsområde, som har anslutning via befintligt telenät, är oklart.

Samma oklarhet gäller adsl-kunder på Mössön och i Hedvigsfors, som väntar på uppkoppling.

Jörgen Bengtson