Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind – kapellförsamling?

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds kapell öppnade säsongen med sedvanlig söndagsgudstjänst under midsommarhelgen och efterföljande kapellstämma – då revisorerna upphöjde Långvinds kapell till kapellförsamling!

Fram till 1910 kunde en del av en vidsträckt församling bli kapellförsamling, som var ett självständigt pastorat eller en annexförsamling med nästan samma status som en egen församling. Detta har dock aldrig Långvind varit, däremot en annan bruksort i omnejden, Nianfors. Revisorerna levde tydligen i tron att kapellförsamlingarna fortfarande fanns och att Långvind var en av dem.

Det var inte ett så tokigt antagande, eftersom Långvinds kapellförening bedriver en omfattande verksamhet. Under det senaste året har kapellföreningen utvidgat verksamheten med påskaftonsmässa och musikgudstjänst på Kristi himmelsfärds dag. Föreningen noterar också rekordmånga besökare i kapellet under 2010, drygt 2 500 personer.

– Vi får allt fler besökare, säger Pärlennart Larsson, omvald ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Arne Selander predikade för andra gången under midsommarhelgen i Långvind. Efter en regnig start på midsommarhelgen, blev den en fin avslutning i kapellet med 22 Långvindsbor på sommarens första gudstjänst.

På kapellstämman föreslog Jörgen Bengtson att föreningen skulle vidga verksamheten ytterligare, dels genom att permanenta musikgudstjänsten under Kristi himmelsfärdshelgen, dels genom att börja fira Allhelgonahelgen. Styrelsen fick i uppdrag att se över detta.

På stämman blev styrelsens ordinarie ledamöter omvalda. Eftersom mandatperioden är två år, var bara hälften uppe till omval. Den nya styrelsen består av Pärlennart Larsson, Ingegerd Asplund, Birgit Larsson Sundströn, Mats Sandström (utsedd av kyrkorådet), Lena Frykberg, Anne-Marie Westlin och Bertil Sundström.

Ingrid Tjernström och Hans Tjernström blev omvalda som ersättare. Eva Tottie avsade sig omval och fick ingen i sitt ställe.

Revisorerna, Jörgen Pettersson och Christer Häggmark med Alf Wahlström som ersättare, fick förnyat förtroende.

Enmansvalberedningen Carl Erik Tottie blev också omvald, dock flaggade enmansvalberedningen för att han ville bli befriad från uppdraget innan han fyller 90 år om två år.

Långvinds kapellförening har 86 medlemmar, en minskning med fyra medlemmar sedan 2009. Den låga medlemsavgiften, 50 kronor, består, trots att föreningen redovisade ett mindre underskott på 846 kronor 2010.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv