Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Start för bruksvandringar

Print Friendly, PDF & Email

Måndagen den 27 juni klockan 18 är det premiär för bruksvandringar i Långvind med avslutade sconesbuffé. Jörgen Bengtson är ciceron för en tvåtimmesvandring i Långvindsbruk på temat ”från stormaktstid till fritidstid”.

Guidningen tar besökaren längs ”bruksgatan”, från Kvarndammen där man ser Långvinds ström som gett upphov till bruket, via den gamla smedjan och allén som leder fram till Långvinds kapell, herrgården och den centrala delen av bruket. Här finns bland annat kolhuset, bränneriet – vars namn avslöjar dess historia – och stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn.

Vandringen går vidare till det förtjusande lilla bruksmuseet, för sedan gå vidare till bland annat ångsågen och ångbåtsbryggan.

I Långvinds kapell berättar Jörgen Bengtson om Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen till ett skogsbruk med ett växande fritidsområde

När guidningen i själva bruket är slut, fortsätter vandringen längs den natur- och kulturstig som går på Långvinds ströms södra sida. Vandringen slutar på Kungsgården, där Agneta Bengtson har dukat upp te/kaffe och en sconesbuffé.

– Vi tror att många, framför allt i Långvinds fritidsområde och Enånger med omnejd, är intresserade av Långvinds historia från stormaktstiden till modern tid. Nu erbjuder vi en vandring som kombinerar historia, kultur och natur, med en trevlig avslutning på Kungsgården Långvind, där vi serverar buffé med scones, sandwichar och kakor, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Kungsgården Långvind arrangerar sex bruksvandringar i sommar: tre kvällsvandringar på måndagar, med start klockan 18, och tre eftermiddagsvandringar på fredagar med start klockan 14.

Bruksvandringsdagar är:
• måndag 27 juni, klockan 18
• fredag 1 juli, klockan 14
• måndag 11 juli, klockan 18
• måndag 25 juli, klockan 18
• fredag 5 augusti, klockan 14
• fredag 26 augusti, klockan 14

Guidningen börjar och slutar på Kungsgården, som är första hus på höger hand på ”bruksgatan”. Långvindsbruk ligger nio minuter från E 4:an och Ångersjöns rastplats ut mot havet, mellan Söderhamn och Hudiksvall.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv