Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

”Regnet är EU:s fel”

Print Friendly, PDF & Email

– Midsommar utan regn är ingen midsommar, säger Ysenia Arosenius, som motstod regnet i Långvind, när regnmassorna vräkte ner över midsommarfirarna. Andra skyllde regnet på EU.

Midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde är kort men intensivt. Det börjar 16.30 och slutar drygt en timme senare – men egentligen startade firandet dagen före med flera timmars arbete med att klä majstången.

När dansen, lekarna och tävlingarna var avslutade klockan 17.40, bröt solen igenom de hotfulla, massiva och mörka molnen. Sedan sken solen i takt med midsommarfirarna som troppade av. Långvinds fritidsområde samlade som vanligt cirka 500 personer till midsommarfirande. Eva Estberger skötte med van hand lekarna för andra året.

Regnet lade inte sordin på stämningen. Börje Ring på dragspel trakterade, med medhjälpare, sina instrument som vanligt, lottförsäljningen gick som smör i solsken, leklustan var stor hos både små och stora, golfarna prövade sina puttar på tolvhålsbanan, butiken sålde glass men inte i stora lass, ölen flödade och midsommarfirarna var nöjda med livet.

– Jag har aldrig upplevt midsommar utan regn. Det skulle bli jättetråkigt utan regn, försäkrar Ysenia Arosenius, fritidsboende på Älgstigen i Långvind, för Långvind.com.

Hans Westelius, fritidsboende och i allt större omfattning också åretruntboende på Fornstigen, tycker att midsommar är vår egentliga nationaldag.

– Midsommar är tradition. Midsommar är nationalyra. Det är midsommar vi borde ha som vår nationaldag, säger han.

Hans Westelius pendlar mellan Uppsala och Långvind och slår fast att ”midsommar i Långvinds fritidsområde är en av de mest välbesökta på Hälsingekusten”. Han kopplar också på ett väldigt tydligt sätt midsommar till samfällighetsföreningen i Långvind, som är störst i Gävleborgs län.

– Midsommar är centralt i samfällighetsföreningen. En samfällighetsförenings grundtanke är midsommarfirande, säger han.

Med glimten i ögat skyller han regnet på EU.

– Regnet är EU:s fel. Det hade varit ännu värre om vi hade varit med i EMU, säger Hans Westelius.

På kvällen fortsatte midsommarfirandet med dans vid tennisbanan. Vid niotiden bjöd Christer Brink och Lotta upp till dans, med musik och sång som ljöd över nejderna. Och det firandet varade betydligt längre än eftermiddagens dryga fem kvart.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv