Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Slöjdpremiär vid Ångersjön

Print Friendly, PDF & Email

I morgon öppnar slöjdaren Olle Hallin dörren till Glåmastugan, som står bredvid kaffestugan vid Ångersjön. Där demonstrerar han sin slöjdkonst och säljer sina alster.

Olle Hallin är från Rengsjö, Bollnäs, men har stuga i Långvind. Förra året flyttade han in i Glåmastugan med hyvelbänk, skinnförkläde, slöjdkniv och träråvara att göra kosthantverk av.

Han håller öppet varje dag 9–18 till början av augusti.

Olle Hallin är en driven slöjdare, som med kreativitet och hantverksskicklighet gör träbitar till vackra bruks- och konstföremål. En av hans paradgrenar är svepaskar och svepfat i furu. En annan är den klassiska, stående hälsingebocken, som han slöjdar i massor av storlekar, från 15 till 120 centimeter hög.

Han gör bruksföremål som skärbrädor, tänger, gafflar, osthyvlar, provstickor, servetthållare och bokmärken i allehanda träslag. Konstföremålen innefattar bland annat ljusstakar i olika former och storlekar.

Olle Hallin pensionerade sig för två år sedan som slöjdlärare. Nu kan han på heltid ägna sig åt det hantverk han hållit på med i över 30 år. När han inte sitter i Glåmastugan och slöjdar, har han ett före detta bageri i Rengsjö som verkstad.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv