Långvind får fiber till hösten

Arbetet med att dra fiberoptiskt bredband till Långvind drar ut på tiden. Tidigast i slutet av september är fibern framme i Långvind. Först i oktober–november kan det bli aktuellt att ansluta hushåll och företag.

Förseningen beror på att stadsnätet Fiberstaden AB inte fått klart med tillstånd från Trafikverket, för att dra fiberkabeln över eller under E 4:an och järnvägen vid Ångersjön.

– Upphandlingen gick ut i dag med förbehåll att vi inte har sträckan över E4:an och järnvägen med. Förhoppningsvis går det snabbt att upphandla den grävningen i nästa omgång, säger Christer Hedberg, projektledare på Fiberstaden, till Långvind.com.

– Det blir grävstart i augusti. I bästa fall blir grävningen klar i september. Vi räknar med att börja ansluta fastigheter i oktober och november, berättar han.

Ett är dock klart. I Långvindsbruk kommer Fiberstaden att erbjuda alla fastigheter fiberanslutning.

– Tanken är att göra Långvindsbruk till fiberby, säger han.

Det betyder att Fiberstaden låter bli att ansluta telestationen i Långvindsbruk och istället ansluter byggnader och abonnenter direkt till fibernätet. Denna modell tillämpande Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät, i Lindefallet, som blev Hälsinglands första fiberby.

Fiberbyalternativet kan också bli aktuellt i Långvinds fritidsområde, men ”det beror på hur stort intresset är”, säger Christer Hedberg. I början av juli blir det ett informationsmöte om detta i fritidsområdet.

Kostnaden för att ansluta ett byggnad blir samma som i Hudiksvalls stad, en engångskostnad på 12 500 kronor inklusive moms. Fiberstaden står för håltagningen i yttervägg, dragning av fiber från tomtgräns in i hus, kundutrustning i huset där man ansluter dator, telefon och tv samt montering av kundutrustningen. Det enda fastighetsägaren behöver ombesörja är grävning av ett cirka 60 centimeter djupt dike från tomtgräns till husets väggliv.

Fiberstaden AB är ett öppet nät med konkurrerande tjänsteleverantörer. Fiberstaden har numera åtta leverantörer av internet, fem av telefoni och fem av tv.

Internettjänstens pris varierar beroende på kapacitet (hastighet) och service. Månadspris för billigaste tjänst mätt i megabit per sekund (Mbps) är
• 2 Mbps till och från användaren: 169 kronor från Lidén Data
• 10 Mbps till och från användaren: 239 kronor från Bahnhof
• 100 Mbps till och 10 Mbps från användaren: 229 kronor från Lidén Data
• 100 Mbps till och från användaren: 339 kronor från Lidén Data.

Internettjänsterna har bindningstid på 0–3 månader.

Billigaste kombinerade internet- och telefonitjänst har Tyfon för 238 kronor per månad, inklusive teleadapter. Tjänsten har bindningstid på tolv månader.

Billigaste tv-paket har Serverado för 60 kronor per månad och Kramnet för 74 kronor per månad, inklusive aviseringsavgift. I båda paketen ingår åtta kanaler, SVT 1, SVT 2, SVTB (Barnkanalen), SVTK (Kunskapskanalen), SVT 24, SVT HD, TV 4 och SF Anytime (filmhyra). I Kramnet ingår dessutom en valfri tilläggskanal (finns tio att välja på). Till detta kommer engångskostnad för tv-box på 1 795 kronor per tv-apparat, för Serverado dessutom fraktkostnad på 149 kronor. Tjänsterna har bindningstid på tre månader.

Billigaste kombinerade internet-, telefoni- och tv-paket har Kramnet för 349 kronor per månad, inklusive aviseringsavgift. Då ingår 28 kanaler. Till detta kommer engångskostnad för tv-box på 1 795 kronor per tv-apparat, 599 kronor för teleadapter och 495 kronor i startavgift. Tjänsten har bindningstid på tolv månader.

Mer information om tjänsterna i Fiberstadens nät finns på www.bredbandsvaljaren.se.

Jörgen Bengtson