Boka boende på Kungsgården Långvind!

Från Långvind till New York

Print Friendly, PDF & Email

Glada Hudik-teatern har satt Hudiksvall, utvecklingsstörda och Långvind på kartan. I går anlände teatergruppen till USA. Den 5 juni ställer sig Toralf Nilsson från dagcenterverksamheten i Långvind på scenen i New York. Succémusikalen ”Elvis”, som lagt Sverige under sina fötter, intar nu New York med premiär på Academy of Music i Brooklyn.

Glada Hudik-teaterns mer okända sida är verksamheten i Långvindsbruk, där en stor del av ensemblens utvecklingsstörda skådespelare har sitt vanliga arbete. Här hugger de ved, klipper gräsmattor och utför andra sysslor i den anrika bruksmiljön.

Till hösten kommer Glada Hudik-teatern än mer att sätta Långvind på kartan. Då visar SVT 1 en tv-serie i fyra delar om Toralf, Theresia, Camilla, Maja, Nicklas, Anna Karin, Maritta och de andra utvecklingsstördas agerande. Vi får möta dem på ”vardagsscenen” – vedbacken och gräsmattorna i Långvindsbruk – och teaterscenen, som omväxlande är i Hudiksvall, Cirkus i Stockholm, andra scener i Sverige och nu senast i USA.

Teatergänget i glada Hudik, med Pär Johansson i spetsen, har gjort en fantastisk resa. Han började arbeta med en grupp utvecklingsstörda 1992, startade Glada Hudik-teatern 1996 med pjäsen ”Tomtar på rymmen”, fick publikgenombrottet 1999 med ”Indianer i djungeln” och nådde 2010 den osannolika publiksiffran 125 000 personer med musikalen ”Elvis” innan teatern bättrar på publiksiffrorna med spelningarna på Academy of Music i New York.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv