Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Konkurs drabbar Bränneriet

Print Friendly, PDF & Email

Bolaget som driver Café Bränneriet, Bollnäs Catering, med krögaren Niklas Granrud i spetsen, är försatt i konkurs. Det betyder att Niklas Granrud och hans kollega Michael Eriksson inte kommer att driva Bränneriet. Detta ställer i sin tur till med stora problem för Långvinds bruksmiljöförening, som nu gör allt för att hitta en ny restauratör.

Bruksmiljöföreningen försöker nu hitta en eller två etablerade krögare, som kan driva verksamheten i sommar med inriktning på kafé med enklare maträtter. Det är en minst sagt tuff utmaning att försöka hitta nya arrendatorer bara några veckor innan krögarparet Granrud och Eriksson skulle ha öppnat Bränneriet.

Inför årets säsong berättade krögarna att de skulle öppna Bränneriet resan sista helgen i maj. I våras bekräftade de för Långvind.com att de skulle öppna som vanligt i sommar, men att öppningen var framflyttad till midsommar. Så sent som i april lanserade de en webbplats för sommaren, www.cafebränneriet.se.

Niklas Granrud skrev i mars 2009 ett treårskontrakt med Långvinds bruksmiljöförening. Han hade stora planer för Bränneriet och ville förlänga säsongen, locka bussresor till Långvind och servera julbord. Han såg en framtid med restaurang i Kolhuset under en betydligt längre del av året än vad som hittills varit fallet. I förlängningen skymtade en restaurang med höga ambitioner, som skulle vara öppen från maj till december.

Krögarparet fick en flygande och uppskattad start 2009 med ambitiös meny, kända artister som intog scenen, stor publiktillströmning och rekordstor omsättning. De hade räknat med att fördubbla omsättningen – men fyrdubblade den till 1,5 miljoner kronor. Om det var höga kostnader under sommarsäsongen eller annat som fick företaget på obestånd, är okänt för Långvind.com. I slutet av maj lämnade i alla fall Niklas Granrud in konkursansökan till Hudiksvalls tingsrätt.

Annan verksamhet gick dock med underskott och bolaget slutade i tingsrätten.

Det har en längre tid funnits osäkerhet om Niklas Granruds och Mikael Erikssons satsning på Bränneriet säsongen 2010. De stängde Bränneriet tidigare än utlovat i augusti 2009, struntade i bokningar mot slutet av sommaren och städade aldrig ur Bränneriet. De kom inte heller till den sedvanliga utvärdering av Bränneriets verksamhet, som Långvinds bruksmiljöförening har efter varje säsong. De deltog inte i Enångersgruppens verksamhet, som samlar restaurangägare och turismaktörer i Enånger.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv