Enånger får Europakulturväg

Enånger kan börja ta upp konkurrensen med Santiago de Compostela som pilgrimsled. Europarådet har nämligen utsett Sankt Olofsvägarna till europeisk kulturväg, samma utmärkelse som Santiago de Compostela har. En av Sankt Olofsvägarna börjar i Enångers gamla kyrka.

Pigrimslederna Sankt Olofsvägarna, även kända under sitt norska namn Sankt Olavveiene eller Sankt Olavsvägarna, går genom Danmark, Norge och Sverige till Nidaros, som Trondheim tidigare hette. Två huvudleder går genom Hälsingland, Stråsjöleden och Helgonleden.

Stråsjöleden börjar i Enånger och andra medeltida hamnar i dagens Hudiksvalls kommun, går via Dellensjöarna till Stråsjö kapell och sedan vidare mot Haverö och Norge.

Helgonleden börjar i Roslagen och fortsätter via Uppsala och Ljusnans dalgång till Kårböle kapell och sedan vidare mot Norge.

Sankt Olavsvägarna har nu samma status som pilgrimsvägarnas urmoder, Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Pilgrimslederna till Santiago de Compostela var de första som 1987 fick status som europeisk kulturväg. Antalet pilgrimer har sedan dess ökat från cirka 2 500 per år till över 100 000 per år. Sankt Olavsvägarna knyts nu samman med vägen till Santiago de Compostela och alla andra stora europeiska pilgrimsvägar.

– Det här betyder naturligtvis mycket inte bara för Norge utan för hela Norden, säger Elisabeth Andersson, Hudiksvall, aktiv i riksföreningen Pilgrimstid Sverige och det lokala arbetet i Hälsingland med att utveckla pilgrimsvandringar.

Hon tycker att det Europarådet gör är stort. Det kommer att betyda att fler människor vill vandra, av religiösa, kulturhistoriska eller andra skäl.

Jörgen Bengtson