Ny påsktradition i Långvind

Stjärnklar himmel, marschaller längs bruksgatan, sprakande eld utanför kapellet, stämningsfullt mörker som blev till ljus inne i brukskapellet, mer än dubbelt så många gudstjänstbesökare i bänkarna.

Det var inramningen till den historiska påsknattsmässan i Långvinds kapell, den första någonsin. Påskaftonsmässan började med samling vid påskelden utanför kapellet och kyrkringning, fortsatte med att prästen Mats Sandström med ett stort påskljus förde menigheten in i kapellet och ledde en ovanlig mässa med doperinran, nattvard och mycket psalm- och solosång.

Arrangören, Långvinds kapellförening, räknade med att det skulle komma tiotalet personer. Det kom närmare 50, som tillsammans med alla tända ljus bildligt och bokstavligt fyllde det lilla kapellet vid Hälsingekusten.

Alf Wahlström bjöd på skönsjungande solosång och Edith Åkerlund på musik. Efter nattvarden gick gudstjänstbesökarna fram till koret, tände de påskljus de fått vid ingången till kapellet och stämde på den gryende påskdagen upp i avslutningspsalmen ”Dina händer är fulla av blommor”.

Efter påsknattsmässan bjöd kapellföreningen på kaffe, te och laxtunnbrödssmörgåsar.

Med denna påsknattsmässa har Långvind och Hälsingekusten fått en ny och stämningsfull tradition.

Jörgen Bengtson