Innovativ katamaran till Långvind?

En innovativ katamaran från Dellencat – med miljövänligt träskrov och elmotor för färd i vindstilla vatten – får havshamn i Långvindsbruk om allt går enligt planerna. Tillverkningen börjar redan före jul i Näsviken utanför Hudiksvall. Första båten får Dellensjöarna som hemmavatten. Men sedan står Långvind på tur.

– Första båten ska ligga i Dellarna. Vi vill försöka utveckla turism kring båten. Men vi kan också flytta båten till Långvind och Östersjön. Båt nummer två vill vi gärna placera i Långvindsbruk. Det vore jättebra om vi fick till stånd både insjö- och havsbaserade visningsbåtar, säger Jan-Åke Malmqvist till Langvind.com.

Tanken är att ha Långvindsbruk som bas för marknadsföring av båten för havssegling.

Jan-Åke Malmqvist är drivande kraft bakom företaget Dellencatamaran ekonomisk förening, som ska bygga båten. Annars är han mer känd som företagare inom ljudbranschen och fritidspolitiker (C). Bakom Dellencatamaran står också två andra seglingsentusiaster, Thomas Brunzell och Joel Jedström.

– Vi fick huvudritningen i dag från England. Om en till två veckor börjar vi bygga, berättar Jan-Åke Malmqvist.

Dellencatamaran kommer att bygga en unikt miljövänlig tvåskrovsbåt, en så kallad cruisingkatamaran. Stommen i båtarna är modifierat trä laminerat med epoxy samt glasfiber. Drivkraften är vind eller elmotor.

Katamaranen är elva meter lång, väger 3,5 ton, har segelarea på 55 kvadratmeter och djupgående på 0,9 meter. Hon har fyra hytter, salong, kök, badrum, stort soldäck och tar upp till tolv personer.

Modellen heter Flica 37 och är ritad av den erfarne engelske båtkonstruktören Richard Woods. Den finns sedan många år världen över.

Det nya med Näsvikensmodellen är framför allt materialval och miljöprofil.

Båten ingår i ett utvecklingsprojekt för träbaserade material och produkter, Ecobuild, med stark privat och statlig uppbackning. Avsikten är att bygga ett internationellt kompetenscentrum.

– Vi har ett gyllene tillfälle att komma igång genom att vi är uttagna till visningsobjekt i Ecobuildprojektet, som omfattar 27 företag däribland många namnkunniga. Vi blir enda ”showcase” inom Ecobuild, berättar Jan-Åke Malmqvist.

Bland företag bakom Ecobuild finns Ikea, Heatwood, Södra Skogsägarna, Akzo Nobel, SSAB och Casco.

Finansieringen av provbåten är inte i hamn ännu. Men planerna är klara:

– Båten finansieras genom att vi satsar gratis arbete för 100 000 kronor, kostnadsfritt trävirke från Ecobuild, intäkter från förbokade turer och riskkapital, förklarar Jan-Åke Malmqvist.

Flica 37 kostar med standardutrustning 2,6 miljoner kronor fritt Näsviken – eller Långvind.

Framöver är tanken att Dellencat ska bygga båtar mot beställning, med förhoppning att provbåt nummer två ska få Långvindsbruk som hemmahamn.

Centralt i Dellencats båtbygge är tre former av modifierade furuträ från hälsingeskogarna:

• Värmebehandlat trä, som man får fram efter upphettning av trä till höga temperaturer i syrefri miljö. Resultatet blir ett formstabilt material med hög motståndskraft mot röta.

• Tryckimpregnerat trä med furualkohollösning. Denna så kallade fururylering ger furu utseende och egenskaper som teak, det vill säga formstabilitet, styrka, hårdhet och resistens mot röta och skadeinsekter.

• Tryckimpregnerat trä med ättiksyraanhybrid. Denna så kallade acetylering av trä ger ungefär samma resultat som fururyleringen men påverkar färgen mindre.

Vardera skrov har en elmotor på nio hästkrafter. Batterierna laddas av solceller och vindkraft.

En annan nyhet, som skiljer Näsvikens Flica 37 från andra leverantörers, är att den har kontinuerlig skrovövervakning. Det finns 16 mätpunkter med fuktgivare placerade i skroven under vattenlinjen. Dessa larmar om fukt eller vatten tränger in i skrovet.

Jörgen Bengtson